Wil je de mens veranderen, dan moet je zijn omgeving veranderen

Het ENCI-gebied is in transitie. Van een introvert industriegebied naar een innovatieve plek voor creatieve bedrijven, natuur, recreatie en natuureducatie. Peter Mergelsberg, directeur Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied: “Ik zie het als een huis dat wordt bewoond door de natuur. Wij mensen zijn enkel op bezoek.”

Door stadsreporter Karin Somers.
Foto’s door Peter van Hooren

In de overgangszone tussen de ENCI-groeve en het bedrijventerrein is een natuurbad dat door de combinatie van kalk, zonlicht en water azuurblauw kleurt. Er is plek voor kinderen om op onderzoek uit gaan en te leren over geologie en geschiedenis. En er komt een verzamelgebouw met werkkamers, horeca, maar ook wellness, yoga en een kalmte- en stilteruimte. “We hebben oog voor de gezondheid van de mens: wandelen in de natuur, genieten van lekker eten en ontspanning”, vertelt Peter.

Kan dit allemaal wel naast een zware industrie bestaan? “Jazeker. We zijn gewend om een stinkende boerderij naar de rand van het dorp te verplaatsen. Of vervuilende industrie naar China. Maar dan lossen we het probleem niet op, we verplaatsen het alleen maar. Nu we hier de omgeving veranderen, moet de mens wel veranderen. De bedrijven die in het business park zitten, werken bijvoorbeeld op een duurzame manier. En van buiten ziet de ENCI er misschien uit als een oude stoomlocomotief, maar binnenin zit een TGV aan technologie.”

Als het ENCI-gebied volledig in gebruik is, worden er jaarlijks zo’n 300.000 bezoekers verwacht. “Dit gebied is ontstaan door mensenhanden. Arbeiders hebben hier decennialang gewerkt en doen dat nog steeds. Nu lopen ook ondernemers en bezoekers door het gebied. En daar gaat het om, want de mooiste chemie die bestaat is nog altijd die tussen mensen.”

Enci4

Enci

Related Posts

Site Menu