Week van Nieuw Maastricht 2018: mensen maken de stad

Maastricht bestaat niet alleen uit stenen gebouwen en openbare ruimte.
Maastricht bestaat in de eerste plaats uit mensen. Inwoners, studenten, expats, toeristen. Zij maken de stad. Zij ontdekken de stad. Zij zijn de stad. Daarom staan dit jaar de mensen centraal tijdens de Week van Nieuw Maastricht (WNM).

Ook jij staat centraal

“Tijdens de WNM willen we mensen kennis laten maken met de nieuwe ontwikkelingen in de stad en de vele creatieve ideeën die er zijn”, vertelt Carola Janssen, een van de kernpartners van Maastricht-LAB. “We willen vooral graag met mensen in gesprek gaan, bijvoorbeeld tijdens de LAB-cafés. Elke avond debatteren we over het thema van de dag. Met sprekers, deskundigen, maar ook met mensen uit de stad.”

De hele week komen diverse onderwerpen aan bod. Een greep uit het programma:

Blik op de stad

Bezoekers van de WNM worden uitgenodigd en geprikkeld om met een andere blik naar Maastricht te kijken. Ter inspiratie brengt Dear Hunter verslag uit van hun onderzoek naar een gedeelte van de stad dat sterk in beweging is. In een container, omgebouwd tot kantoor en observatieruimte, stonden zij enkele maanden aan de Groene Loper. Wat viel hen op? En wat zijn de resultaten van de andere locaties in de Euregio die zij hebben onderzocht?

Behoud de student

Met meer dan 25.000 studenten is Maastricht met recht een studentenstad te noemen. Na hun studie vertrekken de meesten echter weer. Waarom? Deze vraag stelde George Vogelaar aan een grote groep (oud-)studenten. Het eindresultaat is een intrigerend film die een inkijk geeft in de reden van de braindrain. Te zien tijdens de WNM en aansluitend is er ruimte voor debat.

Bloggers on tour

Op fietssafari langs de creatieve experimenten, rauwe randjes en inspirerende voorbeelden die Maastricht rijk is. Dat is de routeomschrijving die een groep bloggers zal volgen tijdens hun Bloggerstour. Op die manier horen nog meer mensen – via de goedgelezen blogs – over de vele ontwikkelingen in de stad aan de Maas.

Broedplaatsen aan zet

Tijdens de WNM werkt Maastricht-LAB samen met het Dutch Creative Residency Network (DCR). Zij willen het creatief ondernemerschap in Nederland bevorderen. Tijdens het DCR-event gaan we daarom aan de slag met de invulling van broedplaatsen. Iets waar Maastricht-LAB zich actief voor inzet. DCR organiseert ook elk jaar een inspiratiereis langs interessante steden. Deze keer beginnen ze in Maastricht, tijdens de WNM.

Mee doen? Dat kan!

Dit is nog maar een fractie van het hele programma. Het belooft een verrassende en gevarieerde week te worden. Werk jij actief mee aan het maken van Maastricht en schuif je graag aan tafel als gast bij het LAB-café? Of is jouw organisatie, initiatief of bedrijf betrokken bij nieuwe stadsontwikkeling of creatieve experimenten? En wil je graag een plekje in het programma van de WNM? Stuur dan een berichtje naar info@maastrichtlab.nl. Inwoners, organisaties, ondernemers en andere geïnteresseerden: iedereen is welkom. Want het zijn de mensen die de stad maken.

De activiteiten van de Week van Nieuw Maastricht zijn vrij toegankelijk en worden gehouden op meerdere locaties. Hou onze Facebook-pagina in de gaten en reserveer 28 mei tot en met 1 juni alvast in je agenda.

 

Related Posts

Site Menu