Verslag infomarkt Operatie Steenbreek

Tegels er uit, Tuin er in:
Operatie Steenbreek en Intratuin Maastricht voeren campagne voor de groene tuin.
11 juli 2015

ZIE OOK www.operatiesteenbreek.nl/maastricht/

Heb jij al een groene tuin? Of is hij grotendeels betegeld? Heb je echter weinig tijd? Of een groene vingers? Er is goed nieuws: groene tuinen kunnen ook heel gemakkelijk in aanleg en onderhoud zijn. De actie Operatie Steenbreek laat zien hoe dat kan en waar een groene tuin zoal goed voor is.

Een enthousiast en energiek team van Operatie Steenbreek Maastricht (Maastricht-LAB, Universiteit Maastricht, CNME en IVN) was zaterdag 11 juli te gast met een informatiestand bij Intratuin op de Molensingel. Het team gaf informatie over de actie Operatie Steenbreek, over het belang van groene tuinen voor een beter leefklimaat in de stad, en ze gaven tips over hoe een groene tuin ook onderhoudsvriendelijk kan zijn. Want zeg nou zelf: iedereen wil toch eigenlijk liever een mooie kleurrijke levende tuin dan een grijs versteend plein naast zijn deur?

Wat opviel in de gesprekken die het team met het winkelende publiek voerde was dat veel mensen al heel bewust bezig zijn hun tuin fauna-vriendelijker te maken. Ook hadden veel mensen over Operatie Steenbreek gelezen. Echter:  “we were preaching to the converts”: er waren redelijk weinig mensen met stenen tuinen in de winkel die dag. De mensen die we spraken met een betegelde tuin waren vooral jonge koppels. Vooral zij stonden vaak niet open voor een kort gesprek. Ze hebben het druk, of hebben vaak net een huis gekocht of gehuurd waarvan de tuin nog aangepakt moet worden. Kortom: om effectief te kunnen zijn moeten we wellicht elders en op een andere manier (bijvoorbeeld  via woningbouw, makelaars en bij de inschrijfbalie van de gemeente) contact zoeken met deze doelgroep.

Bij elkaar heeft het team op deze dag toch een kleine tweehonderd mensen weten aan te spreken. Vooral de mensen  die net met de aanleg van hun tuin bezig waren zeiden wel deel te willen nemen aan de Open Oproep tot het  vergroenen van de tuin. We hopen hun aanmeldingen snel tegemoet te zien.

U kunt ook meedoen met Operatie Steenbreek! Wilt u uw hele tuin vergroenen, of zomaar een paar tegels vervangen voor wat planten? Meldt u dan aan via het Maastricht-LAB: stuur een mail met een foto van de huidige situatie naar info@maastrichtlab.nl en stuur vóór 30 November een foto van uw vergroende tuin. De inzendingen word en door een
jury van natuurtuin-experts beoordeeld en de tien mooiste inzendingen krijgen een waardebon t.w.v. 100 Euro.

In de tussentijd staat het Operatie Steenbreek team van Maastricht klaar om u te helpen bij vragen  en knelpunten en organiseren we meerdere activiteiten die u kunnen helpen en inspireren uw tuin te vergroenen.

Related Posts

Site Menu