Vernieuwend Wonen Maastricht

Halverwege de jaren tachtig moesten er nieuwe woningen gebouwd worden aan het Dopplerdomein in Randwyck. In plaats van zelf aan de slag te gaan, stelde de gemeente Maastricht de vraag aan de bewoners: ‘wat hebben jullie nodig, wat willen jullie zelf?’. Zo ging een groep geïnteresseerden in gesprek met een architect en werden er 80 woningen gebouwd. Ze richtten de Vereniging Vernieuwend Wonen Maastricht (VWM) op en zouden alles in eigen beheer gaan doen. Een andere manier van wonen.

Door stadsreporter Karin Somers.

Gertie Wilms was een van de eerste bewoners. “Het was heel spannend in het begin. We hadden idealen, maar in de praktijk is het toch vaak anders. Niets menselijks is ons vreemd. Het mooie is dat we alles zelf regelen: van de huur, het onderhoud, de tuin tot aan de keuze van nieuwe bewoners. Er gaan heel wat uren vrijwilligerswerk inzitten.”

_DSC0754

VWM is uniek in Nederland. “Ik hoor wel geluiden dat er een vergelijkbaar woonproject in Limburg gestart gaat worden, maar tot nu toe heb ik er nog geen een gevonden die het zo aanpakt als wij.”

De crisis in 2008 heeft de vereniging niet geraakt. “We hebben nooit leegstand. Er is zelfs een wachtlijst van mensen die hier willen wonen.” Ook van het gerommel bij woningcorporaties hebben ze geen last gehad. “We zijn onafhankelijk. Dat is ook niet altijd gemakkelijk, want tijdens onze vergaderingen streven we naar consensus en dan kan er flink gediscussieerd worden.”

Gertie woont nu 27 jaar bij VWM. “Het is als een warm bad. Als je ergens mee zit, zijn er altijd wel mensen in de buurt waar je terecht kunt. Er wonen hier zoveel leuke mensen, ik zou nergens anders meer naar toe willen!”.

Related Posts

Site Menu