Van koffie tot oesterzwam

Het zouden twee broers kunnen zijn: Mick Wiertz en Alexander Eichner van Nonconform. Samen kweken ze oesterzwammen op koffiedik. “We maken van afval nieuwe producten. Koffiedik wordt gewoon weggegooid. Wij halen het nu op bij verschillende horecaondernemers in Maastricht. Hiervoor gebruiken we emmers die anders bij het afval zouden belanden. En we gaan met de fiets!” vertelt Mick. Alles aan het proces is zo duurzaam mogelijk.

 Door stadsreporter Karin Somers.

 In een grote loods op de Fort Willemweg hebben ze 600 vierkante meter ter beschikking. De laatste maanden is er flink verbouwd. “We hebben vooral gebruik gemaakt van afvalmateriaal. Het was veel werk, maar we hebben gelukkig hulp gehad van vrienden en familie.” 150 vierkante meter wordt in gebruik genomen voor het kweken, de overige ruimte is nog vrij. “Als er vergelijkbare initiatieven zijn die een plek zoeken, dan zijn die van harte welkom.”

 Op de begane grond zijn de ruimtes waar koffiedik wordt bewerkt. In de incubatieruimte vindt de eerste fase van de groei plaats. Op de volgende etage staan de tunnelkassen voor de fruitruimtes en waar de oesterzwammen geplukt worden. “Bij het kweken volgen we de seizoenen. Daardoor hebben we in de winter grijze oesterzwammen en in de zomer de exotische roze en gele oesterzwam.”

 Alexander: “Van de koffieboon wordt maar 1% gebruikt om koffie te maken. Het koffiedik gebruiken wij voor het kweken, maar daarna kan de rest weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld potgrond of veevoer. En we zijn aan het onderzoeken hoe we er brandstof van kunnen maken.”

 Een droom van de twee jongens is om in de toekomst met een mobiele kwekerij naar het buitenland te gaan. “Naar plekken waar mensen behoefte hebben aan werk en voeding. In de mobiele kwekerij kunnen ze het proces leren. Zo krijgen deze mensen weer mogelijkheden. Dat zou mooi zijn.”

 In de cirkel van Nonconform gaat niks verloren. Sterker nog: ze voegen iets heel waardevols toe!

Related Posts

Site Menu