URB@Exp biedt het Maastricht-LAB een nieuw perspectief

Met de kick-off in Maastricht van 10 t/m 12 september is URB@Exp officieel van start gegaan. Een driejarig onderzoekstraject waarbij Urban (Living) Labs uit verschillende steden in Europa worden onderzocht, geëvalueerd, vergeleken en opgestart. Antwerpen, Malmö en Maastricht hebben al een lab, Graz en Leoben staan in de startblokken. Een unieke mogelijkheid om de organisatiemodellen, tools, werkwijzen, lessen en resultaten van verschillende labs met elkaar te delen. Van elkaar leren dus. En dat traject gaat direct van start.

URB@Exp biedt het Maastricht-LAB een nieuw perspectief. Een wetenschappelijke benadering zorgt ervoor dat fundamentele en kritische vragen worden gesteld. Welke impact heeft een urban lab in een stad, maar ook binnen de gemeentelijke en andere aangesloten organisaties? Wat zijn de belangrijkste drijfveren om een lab te starten? En welke partijen doen er mee? Maar ook praktische tips en ervaringen van labs uit Antwerpen en Malmö leveren direct meerwaarde op voor het Maastricht-LAB. Met welke tools en technieken haal je optimale resultaten in participatieprocessen? Welke rol heeft de lokale overheid in andere steden binnen een lab? En hoe zorg je dat experimenten in een stad van de grond komen?

In dit ‘actieonderzoek’ worden wetenschappelijke theorieën verbonden met de dagelijkse praktijk van urban labs, waarbij de theorie in dienst staat van de praktijk. Het team van ICIS, dat nauw bij het Maastricht-LAB betrokken zal raken, combineert op deze wijze het beste van twee werelden. Een unieke kans om het Maastricht-LAB van een nieuwe dimensie te voorzien. We houden u op de hoogte.

Related Posts

Site Menu