Uit liefde voor het onderzoek
Toen Irina Burlacu afstudeerde aan de Universiteit Maastricht zag ze haar proefschrift al verdwijnen op een plank onder een dikke laag stof. “Onderzoek verschijnt vaak alleen in vakbladen en op conferenties. Ze bereiken amper het brede publiek. Daar wilde ik iets mee.”
Door stadsreporter Karin Somers
Researchista was de oplossing. “Onderzoekers hebben weinig tijd om op een laagdrempelige manier over hun onderzoek te schrijven of een andere creatieve vorm bij hun publicatie te bedenken. Daarnaast hebben ze nou niet echt een hip imago. Researchista brengt daar verandering in. De naam zegt het al: het is een samenvoeging van research en fashion. We willen dat academisch onderzoek trendy wordt en het neerzetten als een merk” vertelt Irina enthousiast.
Het lijkt een tendens: Universiteit van Nederland, DWDD University. Op verschillende manieren wordt academische kennis toegankelijk gemaakt. “Dit is een hele goede ontwikkeling” zegt Irina. “Wij zijn een aanvulling hierop door ook de persoonlijke kant van het onderzoek laten zien. Welke waarden heeft de onderzoeker, wat is het individuele karakter van het project?” Ze noemt dit research sparkles.
Daarom is het project ‘Ode to Maastricht: researchers perpective’ in het leven geroepen. “We fotograferen onderzoekers in de straten van Maastricht. Zij vertellen over hun onderzoek en wij over de geschiedenis van de straat. Zo krijgt de onderzoeker een gezicht. En Maastricht is de plek waar hun onderzoek geboren is, dus de stad heeft ook een plek op de foto.” Het volgende portret komt binnenkort online.
9 september lanceert Irina Researchista tijdens PAS (Parcours of Art and Science). Ze geeft dan zelf het goede voorbeeld: “Ik heb een bordspel gemaakt op basis van mijn eigen scriptie. Hopelijk worden veel onderzoekers geïnspireerd om samen met Researchista een creatieve vorm te vinden en zo hun onderzoek bekend te maken. Want elk onderzoek verdient bekendheid.”