The Student Hotel is van plint tot rooftopbar voor iedereen

Langzaam maar zeker krijgt het iconische gebouw van de Sphinx haar glans van vroeger weer terug. De letters worden deze week – gepoetst en wel – terug op het dak geplaatst. Als de steigers straks verdwijnen, wordt de herkenbare witte kleur zichtbaar. Maar daar waar het gebouw vroeger alleen toegankelijk was voor degene die er werkten, is het straks open voor iedereen.

Door stadsreporter Karin Somers

Te gast

“The Student Hotel is geen typisch studentenhuis” vertelt Frank Uffen, partnership director. “Je kunt hier komen als toerist voor enkele overnachtingen. Expats of bezoekers van een conferentie bijvoorbeeld blijven wat langer. En studenten kunnen hier tussen de 5 tot 12 maanden wonen.” De overeenkomst tussen de hotelgasten is dat ze allemaal nieuwsgierig zijn. Nieuwsgierig naar de stad, kennis en andere mensen. ‘May the student in you never die’ is dan ook een van de slogans van The Student Hotel.

IMG_5689

 

 

 

 

 

Sociaal

Juist door die variëteit aan bewoners, wordt snel onderling contact gelegd. “We horen dat studenten, maar ook expats, soms bang zijn om zich eenzaam te voelen. Daarom zijn er op de begane grond verschillende mogelijkheden om anderen te ontmoeten. In de gym bijvoorbeeld, of in de studieruimtes.” De gehele plint van het gebouw is van glas. “Zo willen we transparant zijn naar het langslopend publiek. Iedereen mag binnen komen.” Het restaurant is openbaar, net als de rooftop bar. Via de lobby kom je uit bij de parkeerplaats achter het gebouw. Op die manier wordt er letterlijk een verbinding gelegd tussen student en stad.

Verbeteren en behouden

Olivier Graeven, architect bij Braaksma & Roos, vertelt over het Eiffel-gebouw. “Het bestaat uit drie gedeeltes, gebouwd in drie verschillende periodes. Daardoor hadden we te maken met verschillende constructies. Er was ook sprake van betonrot, het was slecht geïsoleerd en het gebouw vertelt tegelijkertijd haar eigen geschiedenis.” Dus er moest veel verbeterd worden én bepaalde onderdelen moesten worden behouden. Een hele uitdaging “Het gebouw is nu volledig geïsoleerd. Vanaf de buitenkant. Dus die typische witte kleur moesten we – ook vanwege de welstandscommissie – weer terugbrengen.” Vanbinnen zijn veel oude elementen behouden. “Je moet als architect niet te veel willen definiëren. Sommige gedeeltes moet je aan de nieuwe bewoners overlaten.”

Meer dan een hotel

Vanaf september verhuizen de eerste studenten naar The Student Hotel. Een maand later kunnen andere gasten hun intrek nemen. Maar er is meer. Maastricht wil graag de studenten in haar stad (be)houden. Daar draagt The Student Hotel ook aan bij. “Wij bieden meer dan alleen onderdak. We organiseren summer schools, recruitement-events en entrepreneurship-breakfasts.” Een interessante activiteit – ook voor bewoners van Maastricht – zijn de Bed Talks. Sprekers die met je van gedachte wisselen, op de rand van het bed in een van de hotelkamers.” In september verwacht in Maastricht!

Related Posts

Site Menu