Tapijnsessies: op zoek naar maffe ideeën

Het gebied van de voormalige Tapijnkazerne is volop in ontwikkeling. Sinds 2013 is het terrein eigendom van de gemeente Maastricht en de gebouwen van de Universiteit Maastricht samen met de provincie Limburg. De eerste tien jaar worden gebruikt als ontwikkelperiode. Het plan voor de nieuwe (her)inrichting is volop in ontwikkeling.

Een bericht van stadsreporter Karin Somers

Uitproberen

Een fornuis op wielen, badminton voor studenten en omwonenden, afhaalpunten voor online bestellingen. Welke initiatieven gaan we in de komende tijd uitproberen om zo te kijken of ze op Tapijn toegepast kunnen worden? Dat is de opdracht die de ‘Denktank Tapijn’ gekregen heeft. In deze denktank zitten dwarsdenkers, verbinders, mensen die de stad willen maken. Sociaal ondernemers, marketeers, concept-ontwikkelaars en studenten.

Tapijnsessies

De denktank komt in de komende maanden vier keer bij elkaar. Deze bijeenkomsten worden begeleid door MaastrichtLAB. “Als voorstander van vernieuwende stadsontwikkeling zijn wij betrokken bij de ontwikkelingen rondom de Tapijn. Experimenteren, verbinden en leren van elkaar zit in ons DNA. Universiteit Maastricht heeft ons gevraagd om de Tapijnsessies te structureren. Begin 2018 ligt er dan een programma met ideeën waarmee op Tapijn verbindingen worden gelegd tussen stad en universiteit” aldus Carola Janssen, ketenpartner bij MaastrichtLAB.

Durf

Tijdens de eerste sessie wordt duidelijk dat de Denktank een zeer gemêleerd gezelschap is. Mensen die denken buiten de gebaande paden. “Probeer ook eens maffe dingen!” maant ondernemer en concept-ontwikkelaar Paul Rinkens de aanwezigen. Thema’s die volgens hem aan bod moeten komen zijn avontuur, maatwerk, maar ook dankbaarheid, natuur, streekgebonden en terug met de handen in de aarde.

Studenten

Deze thema’s sluiten perfect aan bij de wensen van de studenten. Uit meerdere panelsessies georganiseerd door het Student Project Team zijn veel originele ideeën gekomen. Een workshop tuinieren voor bewoners en studenten in de Tapijntuin is er daar een van. “En studenten hebben een breed wensenpatroon voor wat betreft hun eten. Vegetarisch, veganistisch, glutenvrij, of zelfs je eigen eten kunnen meebrengen en opwarmen. Dan is maatwerk een mooie oplossing” vertelt Pleunie Simons, teamleider bij het Student Project Team.

Context en Product

Na de input van Paul en het Student Project Team gaat de Denktank in twee groepen aan de slag met de thema’s Context en Product. “Denk bij Context aan de markt, de unieke locatie ten opzichte van de stad en haar landschappelijke omgeving, het beleid waar we mee te maken hebben,de verschillende partners en de diversiteit aan bezoekers. Product gaat over de doelgroep, de verschillende functies en de beleving van de ruimte” legt Carola uit.

(tekst loop door onder afbeelding)

tapijn 2

Aan het einde van bijeenkomst liggen de twee groepen niet ver uit elkaar. Tapijn wordt een Edutopie: een nieuwe wereld waar alles en iedereen samen komt door het delen van kennis. Studenten en bewoners, wetenschap en ondernemers: iedereen ontmoet elkaar. Of het nu is via een prikbord met vraag en aanbod, openbare lezingen over lopend onderzoek of door samen te koken en te eten.

Horeca

Over het horeca-aanbod lopen de meningen nog uiteen. Een vaste kern van plaatselijke horecaondernemers die gebruik maken van streekproducten aangevuld met foodtrucks van ondernemers uit de buurt, lijkt de oplossing. Onhoudbare concurrentie versus ondernemers die elkaar juist versterken: er wordt nog flink door gediscussieerd. “Omdat de plannen voor het park en de gebouwen inmiddels concrete vormen aannemen, is het nu het moment om met een brede vertegenwoordiging na te denken over de invulling van de horeca op Tapijn. ” zegt Ronald Wilmes, hoofd vastgoed UM.

Huiswerk

De eerste Tapijnsessie heeft al veel opgeleverd. Als huiswerk gaat de Denktank op zoek naar referentieprojecten. Voorbeelden in binnen- en buitenland die op het terrein van Tapijn uitgeprobeerd kunnen worden. In september komen ze voor de tweede keer samen.

Related Posts

Site Menu