
Stadsregio Parkstad Limburg op bezoek bij Maastricht-LAB
045 goes 043
Wat hebben De Domeinen, een moordspel en MaastrichtLAB met elkaar gemeen? Ze maken alle drie onderdeel uit van het teamuitje van Stadsregio Parkstad Limburg. Als afsluiter verzamelen de 25 medewerkers zich bij Roooms voor een uitleg over MaastrichtLAB en een rondleiding door een gedeelte van het Sphinx-gebied.
Leve het experiment
Carola laat vijf jaar MaastrichtLAB geschiedenis in vogelvlucht voorbijkomen. Experimenteren heeft altijd voorop gestaan. Of het nu gaat over een project als De Brandweer, het sociaal-maatschappelijk initiatief van Het Werkhuis of de tijdelijke pop-up shops in de voormalige V&D onder de vlag van Temporary Lane. “We zoeken de verbinding met mensen uit Maastricht die de stad willen veranderen: de Stadsmakers. Zij denken met ons mee, van onderop.” De uitdaging waar MaastrichtLAB nu voor staat is het uitvoeren van Broedplaatsenbeleid van de gemeente. De cruciale vraag blijft: hoe behoud je die experimentele manier van werken binnen een ambtelijke omgeving?
Nieuwe manier van werken
Erwin Gerardu verzorgt de rondleiding, te beginnen bij The Student Hotel. Er brandt al op veel kamers licht. Robbert Mantel is Programmamedewerker Economie en erg enthousiast over de lobby van het hotel. “Ik heb stagegelopen bij de gemeente Maastricht en kende vanuit die hoedanigheid MaastrichtLAB al. Het is een interessant instrument, ook als andere manier van werken binnen de gemeentelijke organisatie.” Maar is dit wel een haalbare kaart? “Ja, ik zie dat nieuwe, jonge medewerkers dit snel oppakken. Bij ons werkt een vrij jonge ploeg, waarbij het al een normaal onderdeel van hun dagelijkse gang van zaken is.” In Parkstad ziet Robbert genoeg kansen voor initiatieven zoals MaastrichtLAB die heeft opgezet. “Er zijn voldoende leegstaande en historische panden. Daar is ontzettend veel mogelijk.”
Parkstadsmakers
Tussen The Student Hotel en de Pathé bioscoop ligt een passage. Nu nog afgesloten met stalen deuren, maar half december zullen deze overdag geopend zijn. Aan de wand zitten tegen die tijd duizenden tegeltjes die samen de geschiedenis van de Sphinx vertellen. Het verhaal van toen tussen de gebouwen van nu. Floortje Mennen is Programmamedewerker Economie. Ziet zij een ParkstadLAB in de toekomst? “Ik denk dat het lastig is om deze manier van werken binnen het ambtelijk apparaat te integreren. Tegelijkertijd staan wij ook voor de opgave om meer bottom up te denken. Dus ik vind het verstandig om daar nu over na te denken. Uiteindelijk is het onvermijdelijk. We hebben een grote regio, maar daar wonen genoeg Parkstadmakers die wensen en ideeën hebben. Daar moet je gebruik van maken. Als het balletje eenmaal begint te rollen, moet je het momentum pakken en erop inspringen.”
Verrassing van de dag
De rondleiding eindigt bij Filmhuis Lumière. Bij enkelen wel al bekend. Anja Franken is officemanager en kende deze kant van Maastricht nog niet. “Hier kom ik zeker nog eens terug. Het is erg indrukwekkend. Ik had niet gedacht dat je als bezoeker ook het Student Hotel in kon gaan voor een kopje koffie. Dus dat vind ik een mooie verrassing van vandaag.”
Toon lef
In Lumière wordt ten slotte de vraag gesteld wat er met het Landbouwbelang gaat gebeuren. “Hier zijn veel sterke meningen over, niet in de laatste plaats binnen de politiek”, vertelt Carola. “Het is nog het enige rafelige randje van de stad. Willen we dit behouden? Het heeft namelijk ook een belangrijke functie als broedplaats. MaastrichtLAB heeft nu als taak om dit te onderzoeken en te herwaarderen. Er worden gesprekken gevoerd met de huidige bewoners en met de nieuwe geïnteresseerden. Om iets met het Landbouwbelang te doen en keuzes te maken, daar is lef voor nodig.”