Re:evolution: bron van positieve energie

Liefde, energie, positiviteit. Verbinden, delen, samenwerken. Re:evolution, dat afgelopen zaterdag plaatsvond, valt niet in een paar woorden te vatten. Re:evolution is de offline versie van het Monkey Tree Community Platform
(https://facebook.com/MonkeyTree-335944759760373/)
, dat gelanceerd werd in het voorjaar van 2015. Monkey Tree richt zich op het verbinden van nationale en regionale non-profit organisaties met burgers en (sociale) ondernemers. De missie is het vertalen van wereldwijde doelen naar lokale initiatieven, die tastbaar en relevant zijn.

Door stadreporter Lieke Rijkx voor Maastricht- LAB

Re:evolution is zeker geslaagd in het bij elkaar brengen van mensen en initiatieven. Al tijdens de ontbijtsessie in Het Landhuis, spat de wil om samen te werken door de ruimte. Ronja Addams en Sandrina Burkhardt heten iedereen om 10.00 uur welkom in de door een houtkachel verwarmde huiskamer met versgebakken brood en zelfgemaakte humus. Zij lichtten het verloop van de dag toe (de verschillende workshops, de films die getoond zullen worden, de route naar de diverse locaties) en hebben daarbij één belangrijke boodschap: vriendelijkheid is de sleutel naar een betere wereld.

Het ‘systeem’ staat soms in de weg Niet dat er geen plek is voor kritiek. De eerste spreker, Sheila Oroschin van The Masters (http://www.themasters.nu/), vertelt hoe ze in haar wil om de wereld beter te maken vaak bots op ‘het systeem’, ‘de regels’ en ‘geld dat uit verschillende potjes komt’. De tweede spreker, Eline van Drongelen van Mondiaal Centrum (http://www.mondiaalcentrum.nl/), plaatst een kritische kanttekening bij het vrijwilligerswerk dat zo veel  westerlingen doen. “Wie heeft daar het meeste voordeel van? In de meeste gevallen, zijn we dat zelf. We zien iets van de wereld en kunnen een mooie activiteit op onze CV zetten.” Beide sprekers kijken enorm uit naar de rest van de dag. Eline: “Ik weet zeker dat er mooie ideeën voortkomen uit de workshops en de discussies die vandaag gevoerd worden.”

Bang voor hippies Van alle plekken waar de deelnemers naartoe uitzwermen, kies ik voor de huiskamer van The Innbetween (http://innbetween.nl/), waar de dag in het teken staat van ‘Neighbourhood Solidarity’. Al snel blijkt dat Maastricht barst van de initiatieven om de eigen stad of buurt mooier te maken en te zorgen voor elkaar. Probleem waar veel organisaties mee kampen, is dat ze vaak alleen het publiek bereiken dat toch al geëngageerd is. Michelle Ruesch en Katharina Merz die een Living Library willen opzetten: “Mensen die ons zien, denken al snel ‘dat zijn van die hippies, dus wat zij organiseren is niets voor mij’.” Vanuit de toehoorders komen volop tips om daar iets aan te doen. De activiteit laten plaatsvinden op een festival bijvoorbeeld, waar sowieso al allerlei mensen komen.

Mensen vinden elkaar Bij The Innbetween worden spijkers met koppen geslagen. Deelnemers melden zich spontaan als vrijwilliger voor The Masters. Anderen geven tips aan Enactus (http://enactusmaastricht.nl/) om grotere bekendheid te verwerven. Enorme vellen wit papier worden volgeschreven met ideeën. Sheila: “Ik word zo blij van wat hier gebeurt. Wat een goede energie. Er zijn niet veel mensen nodig voor verandering. Wat een mooie dag.”

De dag wordt afgesloten met een festival in de Muziekgieterij. Met de opbrengst van de kaarten, worden de initiatieven ondersteund die vandaag zijn geboren. En dat zijn er heel wat.

Lieke 1

 

Related Posts

Site Menu