Pak de Stad in Caberg
Op 10 september was het zo ver, de tweede editie van het door Maastricht-LAB georganiseerde evenement Pak de Stad in de Henri Jonaslaan in Caberg. Pak de Stad richt zich op de inwoners van Maastricht en promoot op die manier de loketfunctie van Maastricht-LAB bij een breed publiek. Ook wil Maastricht-LAB met Pak de Stad buurtbewoners enthousiasmeren om met ideeën te komen om hun buurt te verbeteren.
Door stadsreporter Lieke Rijkx
Jong en oud verzamelen zich in de tent rondom de picknicktafels. Tom Heijnens van Maastricht-LAB heet de aanwezigen welkom: “Super leuk dat jullie er allemaal zijn. Als jullie iets willen organiseren, iets samen willen doen, een idee hebben voor een gebouw of een plein of andere fysieke plek, meldt je dan bij Maastricht-LAB. Drink een kop koffie met ons en we proberen jullie met de juiste mensen in contact te brengen.” De mensen lunchen samen en daarna is het tijd voor de documentaire Das Gegenteil von Grau. Een documentaire die zich afspeelt in het Rührgebied en die goede voorbeelden laat zien over hoe mensen kleur geven aan een buurt.
Vergrijzing
Vijf senioren zitten samen aan tafel en genieten van de hapjes en drankjes. Ze hebben heel lang met veel plezier in de wijk gewoond of wonen er nog. In die tijd (één van de dames woonde er 32 jaar) hebben ze de sfeer in en het uiterlijk van de buurt achteruit zien gaan. “Kijk naar de huizen, die staan al jaren op de nominatie om gesloopt te worden en zo ziet het er ook uit. Maar dit is dan wel weer gezellig.” “Leuk dat er een activiteit in de wijk is, jammer dat er niet meer mensen op af komen. De samenhang in deze wijk is steeds minder geworden, ik denk dat het de vergrijzing is.” “Vroeger was hier veel meer te doen. We hadden bijvoorbeeld een bloeiende carnavalsvereniging. De oudere mensen, zoals wij, houden nog wel contact met elkaar. Voor jongeren is hier niets.” “In buurthuis De Wiemerink is veel te doen, allerlei activiteiten, maar daar wordt het ook steeds rustiger. De mensen zouden meer samen moeten doen.” “Op een vaste dag samen eten, zoals dat bij de Buurtbrök gebeurt, dat zou denk ik wel werken. Maar dat kan bij De Wiemerink niet, daar is geen keuken.”
Destination Unknown
Aan een andere tafel zit een groep jongeren. Het zijn de deelnemers aan het kunstproject Destination Unknown. Zij leefden zich de twee maanden uit in drie onopvallende rijtjeshuizen in de straat door de hele binnenkant op een creatieve manier onder handen te nemen. Destination Unknown is een non-profit organisatie die jonge kunstenaars een podium biedt in tijdelijk leegstaande woningen. Hester van Tongerlo, één van de oprichters van Destination Unknown vertelt meer over het project. “Destination Unknown geeft jonge kunstenaars de uitdaging om kunst te maken en daarbij rekening te houden met de locatie, met het karakter van het pand en de omgeving.”
Ontdekken
“Eén van de kunstenaars was Flo van der Waa: “Voor mij was dit project ideaal. Ik ben net afgestudeerd en dit project gaf mij de mogelijkheid om voor een deel te ontdekken wie ik ben als kunstenaar na de academie. Ik kon zo experimenteel mogelijk werken en de ruimte zo aanpassen als ik wilde. Tijdens mijn werkperiode in Caberg zat ik vaak in het raam, de overburen zwaaiden weleens, maar in de twee maanden dat ik hier zat is nooit iemand binnengekomen om te vragen wat ik deed.”
Geen vragen
Een andere deelnemer van Destinations Unknowm was Wendy Nouse: “Ik richt me in mijn werk meer op menselijk gedrag en sociale interactie. Ik confronteer mensen met problemen en werk dan weer verder met de reacties die daarop komen. Ik heb twee ruimtes op de bovenverdieping bewerkt. Zelf heb ik eerder een tijdje in Caberg gewoond en dit voelde als thuiswerken. Het leuke aan dit project is dat het voor de buurt is. We hoefden niet extreem hoog in te zetten, niet moeilijk te doen door allerlei lagen zichtbaar te maken. Mensen hoeven geen kunstkenner te zijn om ons werk te bekijken en er iets van te vinden. Er kwamen veel mensen naar de opening, maar niemand stelde vragen.”
Maastricht-LAB
Er zijn in totaal 80 buurtbewoners op het evenement in hun wijk afgekomen. Nieuwsgierig naar wat zich afspeelde op het plantsoen voor hun woningen druppelden de buurtbewoners de tent binnen. Maastricht-LAB is blij met de opkomst. Tom: “We merken dat veel mensen Maastricht-LAB en zijn loketfunctie nog niet kennen. Er zijn zat ideeën en bewoners met de juiste energie in de wijk, die nu hopelijk sneller de weg weten te vinden naar Maastricht-LAB. We kijken met plezier uit naar de volgende editie van Pak de Stad.”