Operatie Steenbreek: van stenen tuin tot groen paradijs

Thijs Castenmiller kocht in Heer een huis met een ‘stenen’ tuin. Als afgestudeerd aquatisch ecoloog en beleidsmedewerker natuur, zag hij wat de tuin betreft vooral het “potentieel”. Dat trok hem over de streep. “De achtertuin was eigenlijk weinig mis mee, maar de voortuin was een ander verhaal. Heel veel grind en steen; een paar stervende coniferen was zo’n beetje de enige begroeiing.” Zijn vriendin en hij hebben zich in eerste instantie op de voortuin gericht om een groene, levendige leefomgeving voor zichzelf te verzorgen. Inmiddels heeft het huis een begroeide carport, een begroeid tuinhuisdak en komt er een vijver aan in de achtertuin. “Maar dat is iets voor komend voorjaar.”

Door Martin-Hugo van Groenestijn

Ze woonden eerst in een flat, dus zonder tuin. Toch heeft Thijs altijd van leven en natuur gehouden. Dat betekende dat het balkon steeds voller en voller kwam te staan met planten, net als de vensterbanken. Is hij een groene hippie? “Mijn vriendin en ik zijn meer met duurzaamheid en vergroening bezig dan de gemiddelde Nederlander denk ik, maar we zijn geen vage ‘milieufreaks’. Zo ben ik trots bezitter van een klassieke Mercedes en rijd ik graag motor.”

Volgens Thijs kiezen veel mensen voor een stenen tuin, omdat dat minder tijd zou kosten. “Maar als je alles van steen hebt, komt daar ook heus wel onkruid tussen. Dan moet je dat allemaal weg gaan krabben, daar ben je ook gauw een uur mee bezig. Grind moet je aanharken en schoonhouden, ook dat kost weer tijd.” Het aanleggen van een groene tuin kost meer tijd dan een stenen tuin, geeft Thijs toe, “maar daarna maakt het echt niet zo’n groot verschil. En bedenk eens wat je er allemaal voor terug krijgt!” 

Thijs weet uit ervaring dat een groene tuin meer oplevert dan alleen vogels, bijen en vlinders. “Ik heb veel meer contact met mijn buren! Dat vind ik echt leuk. Als ik in de tuin bezig ben, spreek je buren als ze toevallig langskomen, of als ze de hond uitlaten. Soms komen ze ook bewust een praatje maken over de tuin.” Vinden de buren het net zo leuk als jij? “Ja, eigenlijk wel! De buurman zei gekscherend dat ik wel jaloers zou zijn op zijn uitzicht omdat hij precies uitkijkt op mijn carport. Ook de overburen vinden dat ze een leuk uitzicht hebben op mijn voortuin. Ik vind dat belangrijk trouwens. Ik zou me niet prettig voelen als de buurt zich stoort aan mijn tuin. Daarom zal ik komend voorjaar ervoor zorgen dat mijn andere buurman minder last heeft van overwaaiende zaden uit onze planten.”

Tuinieren biedt Thijs de mogelijkheid zijn praktische handigheid te combineren met zijn interesse in natuur. “We hebben in een paar plantenboeken aangekruist welke planten we mooi vonden, qua kleur, maar ook hebben we gelet op bloeiperiode. Vervolgens hebben we die planten gewoon ingezaaid en geplant. Je hoeft er niet ingewikkelder over te doen dan nodig is.” Als je een begroeide carport laat bouwen in plaats van een gewone carport, komt er iets meer bij kijken. Je hebt een stevigere constructie nodig. “Je hebt dan aarde, grind en een drainagesysteem op dat dak – dat weegt wel wat. Maar vervolgens is het weer gewoon een kwestie van doen: planten kiezen en die in de grond zetten.”

Terwijl we zien dat uit de regenpijp nog wat water druppelt, legt Thijs uit wat we zien. “Hemelwater wordt heel gelijkmatig afgevoerd uit onze tuin en carport. Dat betekent dat er tijdens een flinke regenbui geen riviertje ontstaat naar de goot, maar dat het vrijwel allemaal kan worden opgenomen in onze tuin. Zo zakt het verder de bodem in. Wat overtollig is, druppelt dan gedurende enkele dagen uit bijvoorbeeld het carportdak via de regenpijp alsnog richting de goot, waarbij een deel alsnog in de bodem kan dringen.” Er is dus nog een voordeel van een groene tuin: geen wateroverlast voor jezelf en je buren!

Komen er nog meer planten? “Ja, we willen nog meer kleur in de voor- en achtertuin en carportdak brengen. We zijn daarin een beetje doorgeschoten en hebben uiteindelijk nog 1244 bollen geplant. Het zijn succesnummer: narcissen, krokussen, tulpen en blauwe druifjes – die komen bijna altijd wel tot bloei.” Op de valreep zien we nog een draadsysteem tegen de zijkant van het huis. Dat heeft alles met de bloembakken te maken die op het dak van de carport staan, vertelt Thijs. “We willen ook de zijkant van het huis laten begroeien. Dat ziet er mooier uit en wie weet hoeveel vogels we er bij krijgen in onze tuin!

Castenmiller 1.jpg2

 

 

 

Related Posts

Site Menu