‘Op een andere manier kijken’

Wie het verlichte baken in de binnenstad heeft gemist, kan opgelucht ademhalen. Na een zomerstop van twee maanden torent vanaf 24 september een nieuw videokunstwerk boven de stad uit, op 25 meter hoogte om precies te zijn. De toren van De Brandweer wordt na de feestelijke opening een jaar lang verlicht door ‘Ms. Candelabra’s Platform of Light’ van kunstenaar Wineke Gartz. Initiatiefnemer van de videoprojecties in de toren is Bart van den Boom, van Viewmaster Projects. “Dit is een inspirerende plek. Ik fiets vaak langs De Brandweer en de toren trok altijd al mijn aandacht.”

Door Stadsreporter Lieke Rijkx.

Het werk van Wineke Gartz is de derde episode van 360° BRNDWR, een voor Nederland uniek, vierzijdig videokunstproject. De opvolgster van Wineke is ook al bekend, van september 2017 tot juni 2018 zal het werk Saskia Olde Wolbers te zien zijn. “Het mooie aan de projecties is dat ze niet in your face zijn”, vertelt Bart. “Misschien valt het je pas op als je er voor de vierde keer langs loopt, maar daarna zal het je nooit meer ontgaan. Niet alleen de kunst is bijzonder, ook de toren zelf. De ramen lopen door in de hoeken van de bovenste verdieping, dat geeft de toren een fragiel uiterlijk. Behalve als je er precies in het midden voor staat, kun je altijd twee zijdes zien, waarmee de installatie een ruimtelijk karakter krijgt.”

Viewmaster Projects zorgde al voor de tijdelijke invulling van vele lege etalages en markante gebouwen. Eind oktober lanceert Bart ‘Life of Ornament’, een project waarbij met video- en computertechnieken fraaie drukdecors van Sphinx tot leven komen. Deze drukdecors worden immens groot -ongeveer 24 bij 20 meter- geprojecteerd op de voor- en achtergevel van het Eiffelgebouw. De ornamenten gaan draaien, uitvloeien en in elkaar overlopen. “De decors  zijn ooit ontworpen voor op het servies en worden straks getoond op de plek waar dat servies vandaan kwam.”

Bart heeft nog veel meer ideeën voor zowel tijdelijke inrichting van kleine ruimtes als grote tentoonstellingen. “Met projecten in de openbare ruimte hoop ik een groot publiek te interesseren voor kunst. Het is laagdrempelig en nodigt mensen uit op een andere manier naar gebouwen en de openbare ruimte te kijken.”

foto-viewmaster-2

foto-viewmaster-3

Related Posts

Site Menu