Ontwikkelingen Sphinxkwartier op de voet gevolgd

Ook zo benieuwd hoe het Sphinxkwartier elke keer weer een beetje verandert? Om de twee weken kun je een wandeling maken door het gebied onder deskundige leiding van Peter Mommers. In twee uur loop je van het Sphinx-gebouw naar Lumière, de Muziekgieterij, de Lage Fronten, via het Radium, de Gashouder en de Hoge Fronten naar de Brandweer en het Lindenkruis. Een wijk in ontwikkeling. Ook als je al jaren in Maastricht woont, is het interessant om een rondleiding te volgen. “Ik blijf het leuk vinden om nieuwe dingen te ontdekken in je eigen stad” zegt Tiny Swaans, een van de wandelaars.

Door stadsreporter Karin Somers

Vooruitblik

We verzamelen op woensdagmiddag om 14.00 in het Infocentrum van Belvédère. Peter toont de aanstaande wandelroute op een grote plattegrond. Op tafel liggen klappers met sprekende foto’s. Bulldozers tegen de achtergrond van de nieuwe Noorderbrug, de bekende letters van Sphinx voor een ondergaande zon. Het groepje wandelaars probeert alvast een voorstelling te maken van wat het straks gaat zien.

Skybar

“In het Sphinxgebouw komen meer dan 300 kamers van het Studenthotel, maar dat is niet alles. Op de koppen komen woningen, horeca en ruimte voor innovatieve ondernemers. Op het dak een skybar met een prachtig uitzicht. En ervoor komt het Petrus Regoutplein. Ook het Brikkengebouw krijgt straks een nieuwe bestemming. En aan de Frontensingel in het gebouw met de historische naam ‘Mouleurs – De Belgen’ komt eind volgend jaar woonwinkel Loods 5.”

foto 3

 

Veranderende leefomgeving

Via Lumière en Bureau Europa komen de wandelaars bij de Muziekgieterij uit. Op de eerste verdieping is een enorme ruimte voor kunstzinnigheid en activiteiten voor jongeren. Langs het water lopen we verder door de Lage Fronten. In de verte steekt een SkyHive af tegen de bewolkte lucht, een heus ‘bijenpenthouse’. Peter: “In dit gebied zitten enorm veel kleine dieren. Hagedisjes bijvoorbeeld. Omdat ook hun leefomgeving verandert, hebben we voor alternatieven gezorgd. Zo hebben we hier stapels stenen voor ze neergelegd, zodat ze toch beschutting hebben.”

Levendigheid

Inmiddels zijn we uitgekomen bij het Radium-gebied. “Die schoorsteen is de laatste die nog over is en de letters Radium zullen straks verlicht worden.” Peter maakt de grote deuren van de Gashouder open en de wandelaars lopen de enorme, groene koekjestrommel in. “Hier worden straks evenementen georganiseerd. Er moet nog veel gebeuren, maar dit wordt een hele levendige plek.”

Door de ogen van een toerist

Uiteindelijk komt er straks een wandelverbinding tussen de Lage Fronten en de Hoge Fronten middels een droge gracht onder de Cabergerweg. “Het is soms leuk om door de ogen van een toerist te kijken. Steeds opnieuw ontdek je mooie plekjes” zegt Tiny. De wandeling van vandaag leidt ons tot slot naar de Brandweer en vervolgens terug naar het Infocentrum Belvédère.

Nieuwsgierig geworden? Ook een wandeling door het Sphinxkwartier maken? De groepen zitten snel vol, dus stuur van tevoren een mailtje naar belvedere@maastricht.nl of bel met T +31 (0)43 350 14 60

Foto’s: Groepsfoto wandelaars (Marjolein Senden)

Brikkengebouw (Fred Berghmans)

Related Posts

Site Menu