Nightshift

“Het nachtleven in Maastricht is niet erg dynamisch. Als je na een avondje dineren, bioscoop of theaterbezoek nog zin hebt in een vette afterparty, waar kun je dan terecht? Waar kun je dansen tot in de late uurtjes?” Het was deze constatering die ervoor zorgde dat Gerrino Mulder actie ondernam. En wat voor actie! Gerrino organiseerde op 11 juni een bijzonder veelzijdig festival onder de naam Nightshift.

 Door stadsreporter Lieke Rijkx.

Glow in the dark tafeltennis, absurdistische stomme films, een snoepfiets voor de deur en een spinningfiets naast het podium, schommels, een door een kunstenares ontworpen (nacht)rommellandschap, nekmassages, live haarstyling, meditatieoefeningen op de wc, goede live optredens, prachtige lichtprojecties, een gevarieerd voedselaanbod, een spookachtige cocktailkeuken, een stoere verpleegster met legale partypillen, Ellen ten Damme op een Vespa én achter de piano.

Ongeveer 350 mensen wisten de weg naar AINSI te vinden en beleefden er een bijzondere middag, avond en nacht. De bezoekers waren enthousiast, de sfeer was goed, maar niet alles kwam uit de verf zoals het bedoeld was. “Het bleek bijvoorbeeld toch een illusie om de mensen die voor de rommel kwamen te mixen met de mensen die voor de muziek kwamen.”

Onvergetelijk feestje

Wat Gerrino het meest tegenviel, was het krijgen van medewerking van andere partijen. “Nightshift was voor een belangrijk deel bedoeld om AINSI in de schijnwerpers te zetten. Maar de huurders in AINSI hadden voor mijn gevoel, op een paar uitzonderingen na, niet zo heel veel zin om mee te denken of mee te doen. De samenwerking met hotels in de stad was nauwelijks bestaande. Weinig partijen voelden zich geroepen hun gasten op Nightshift te wijzen, laat staan ze een arrangement aan te bieden. Gelukkig fietsten ook zonder die medewerking én in hetzelfde weekend dat Pinkpop plaatsvond, toch zo veel mensen naar de AINSI voor een onvergetelijk feestje.”

Prachtig lelijk eendje

Geen reden dus om de moed te laten zakken. “Ik wil graag doorgaan met Nightshift, maar dan wel op een wat andere manier. Meer doelgroepspecifiek en wat eenvoudiger. Als ik me baseer op deze ene test, kan het volgens mij beslist een succes worden. Maar ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om AINSI als locatie te laten draaien zonder subsidie, zeker in de beginfase. Dus daar zal iemand -gemeente, provincie, theater of de eigenaar- geld voor over moeten hebben. Zo niet, dan blijft AINSI gewoon het prachtige, lelijke eendje van de stad.”

 

Related Posts

Site Menu