Nightscapes Productions: Alice in duurzaam en laagdrempelig Wonderland

“We hebben alles opgebouwd vanuit het niets. We hadden kennis, visie, passie, creativiteit en doorzettingsvermogen en dan kom je er wel.” Aan het woord is Katrin Henss, de helft van het Nightscapes Productions duo. Duurzaamheid, verbinden, vernieuwen en ruimtes tijdelijk een nieuwe invulling geven; alles wat Maastricht LAB promoot, voert de bijzondere productiemaatschappij al sinds 2011 uit. “We realiseren met laagdrempelige evenementen een alternatieve aanpak van en kijk op de maatschappij.” 

Door stadreporter Lieke Rijkx voor het Maastricht-LAB

Nightscapes staat stevig op drie benen. Het Secret Places Festival, dat al eens in een achtertuin, bij een boer en in het Frontenpark plaatsvond, brengt artiesten en kunstenaars van allerlei pluimage bij elkaar. Van acrobaten tot zangers en van dichters tot dansers. “Bij ons is niets standaard, dus bouwen we alles zelf. Zodat het podium bijvoorbeeld net tussen twee bomen past, maar toch niet te dicht bij dat ene vogelnestje in de buurt komt. Afval van anderen is ons bouwmateriaal, afgedankte spullen krijgen een nieuw leven.” Oude boeken worden imposante stellages en er hangt theeservies in gekleurde bomen. “We creëren een Alice in Wonderland ervaring.”

Voor de Nightscapes Sessions moet het publiek ergens verzamelen, nog onwetend over het verdere verloop van de avond. Twee mysterieuze dames nemen het publiek vervolgens mee naar verschillende locaties waar artiesten optreden. “De eerste keer gebruikten we mijn eigen woonkamer als een van de locaties. Het was meteen een groot succes en deze sessies zijn blijven groeien.” Inmiddels hebben er al 13 sessies plaatsgevonden in onder andere kerken, de Dierenambulance, de Helpoort, de Kazematten en het Sphinxpark. De NightClub waarbij een gebouw voor één nacht wordt omgetoverd tot een creatieve speeltuin met beeldende kunst, performance en muziek zet cultuur in een andere context. De ZZP-fabriek was één van de bijzondere gebouwen die al eens tot club werd omgetoverd.

“De gemeente is soepeler geworden, maar we moeten blijven knokken om evenementen te kunnen organiseren. De meeste vergunningen moeten lang van te voren aangevraagd, maar wij weten soms pas enkele weken vooraf waar we iets kunnen organiseren. De gemeente kan meer lef gebruiken. Niet alles hoeft gepolijst en strakgetrokken te voldoen aan Sjiek en Sjoen. Koester ook de rafelrandjes en gebruik lokale expertise en middelen. Minder analyseren, praten en overleggen. Daadkracht en aanpakken zijn de sleutels tot positieve veranderingen.”

De volgende editie van het Secret Places Festival is op 27, 28 en 29 mei.

De foto in deze tekst is gemaakt door Bert Janssen.

Related Posts

Site Menu