Aanstaand weekend: Nacht van de Nacht

Zonlicht is nodig om de natuur te laten groeien en bloeien. Zonder licht zien we niks. Licht hebben we heel hard nodig. Maar zoals vaker geldt: overdaad schaadt, en dat is ook zo met licht.

world by night

Nachtelijke lichtvervuiling

In de jaren ’60 zagen astronauten vanuit de ruimte dat er veel gebieden waren die ’s nachts niet donker werden. Dit is in de loop van de jaren steeds erger geworden. Reclameverlichting, sierverlichting, sportveldverlichting, openbare verlichting. Wat dacht je van glastuinbouw? Lichtvervuiling wordt veroorzaakt door te veel, of niet goed afgesteld, licht. Een verlichte nacht heeft grote gevolgen. Voor dieren, maar zeker ook voor mensen. Bioritmen worden verstoord, dieren zijn continu gestresst – een studie toont zelfs aan dat merels onvruchtbaar worden door lichtvervuiling! Naast al deze gevolgen, leidt lichtvervuiling natuurlijk ook tot energieverspilling: onnodig veel CO2-uitstoot. Wist je trouwens dat je je ’s avonds onveiliger voelt in een fel verlichte straat, omdat de verdere omgeving dan extra donker lijkt? Nog een reden om niet te veel licht de nacht in te sturen. Het is dus om uiteenlopende redenen heel belangrijk om lichtvervuiling in de ‘spotlight’ te zetten. Met elkaar kunnen we écht een verschil maken!

Wat kunnen we doen?

We kunnen allemaal iets doen om lichtvervuiling te verminderen: inwoners, ondernemers en gemeente. Binnenshuis kunnen we minder felle lampen gaan gebruiken, of het licht helemaal uit laten. En moet tuinverlichting branden als we niet thuis zijn? Bedrijven kunnen de belichting van hun panden uitschakelen of dimmen, net zoals de gemeente dat kan doen met monumentale gebouwen of bijvoorbeeld openbare verlichting.

Nacht van de Nacht
Een mooi begin van minder lichtvervuiling is de Nacht van de Nacht (zaterdag 24 op zondag 25 oktober). Dit is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties en is bedoeld om de aandacht te vestigen op lichtvervuiling. Gemeente Maastricht doet mee en doet veel van haar verlichting uit. Wat ga jij doen?

http://www.platformlichthinder.nl
http://
www.nachtvandenacht.nl

Home


Related Posts

Site Menu