Mr. Smith: “Maastricht geeft ruimte aan jonge ondernemers en nieuwe concepten”

Wereldreiziger Mr. Smith heeft Maastricht uitgekozen als verblijfplaats. In zijn speakeasy ontvangt hij enkel gasten op reservering of als er plek is. Zij kunnen zich vervolgens onderdompelen met smaakvolle cocktails in een bijzondere, wereldse omgeving. Eigenaar Pieter-Jan de Peuter vertelt:  “We willen mensen een andere beleving bieden. Dat is niet heel ingewikkeld, maar ook niet vanzelfsprekend.”

Door onze stadsreporter Karin Somers

De geboorte van Mr. Smith
Mr. Smith werd geboren als geesteskind van Pieter van Veldhoven en Pieter-Jan. “Ik werkte al enkele jaren voor Pieter. Een speakeasy beginnen was zijn langgekoesterde droom. Toen hij vroeg of ik dit avontuur met hem aan wilde, zei ik meteen ja. Ik vond het een fantastisch idee. En tot op de dag van vandaag besef ik nog steeds niet dat het ons gelukt is.”

Pssst…
De gedachte achter een speakeasy is dat het een geheime plek is waar je je terug kunt trekken met een goede cocktail. Denk jaren twintig, drooglegging en sfeervolle verlichting. “Eigenlijk zouden we geen social media moeten gebruiken, maar dat doen we toch. We willen mensen graag kennis laten maken met Mr. Smith.” En hoe zit het met reserveren? “Het is net zoals een restaurant. Je kunt ook zonder te reserveren langs komen. Als er plek is, ben je van harte welkom. We willen de sfeer bewaken om onze gasten de beste beleving te bieden. De cocktails zijn bewerkelijk en we kunnen maximaal 40 mensen bedienen.” Dus laat je niet misleiden door de gesloten deuren, maar ‘Press for drinks’.

Mr. Smith’s woonplaats
Een wereldreiziger die neerstrijkt in Wyck. Waarom hier? Pieter-Jan: “Tijdens mijn studietijd heb ik nooit gedacht om hier te blijven. Als je wat ouder wordt ga je ook meer nadenken over de kwaliteit van leven. En die is in Maastricht erg hoog. Het is compact. Als je wil hoef je niet aan het drukke verkeer deel te nemen en met dit mooie weer waan je je elke dag op vakantie. En je bent vlakbij Duitsland en België. Voor Mr. Smith de perfecte plek.” Fabienne Schnabel is als projectmanager betrokken bij Mr. Smith. “Ik ben hier geboren en getogen. Je kunt wel zeggen dat ik verliefd ben op Maastricht.”

Spannend
De twee hebben de stad zien veranderen. “Vroeger had je hier aanbod voor studenten en aanbod voor Maastrichtenaren. Iets ertussen was er niet” vertelt Pieter. “Dat is er nu steeds meer. Ik vind het goed om te zien dat er plek is voor jonge ondernemers met vernieuwende concepten. De horeca is aan het veranderen. Dat merk je, dat voel je en dat is spannend. En het mooie is dat je er nu ook zelf aan kunt meewerken.”

Het ontwerp
Als je voorbij de twee groene deuren stapt, kom je in de hal van Mr. Smith. Het behang en de verlichting zorgen voor een verrassende entree. Via de trap kom je in de gewelfde kelder. Niels Maier is verantwoordelijk voor het interieurontwerp, Wilbert Nelissen voor de interieurbouw. Niels ontwerpt doorgaans strakke, minimalistische interieurs. De inrichting bij Mr. Smith is echter allesbehalve sober. De kleurrijke entree, de warme tinten van de poefjes in de kelder. Een verrassend alternatief.

Experimenteren
Zelf durven Pieter-Jan en zijn team ook buiten de gebaande paden te wandelen. “We gaan samenwerken met chocolatier Ralph Hagen van Darq. Een jonge ondernemer met veel passie voor zijn vak. Ik kan er nog niet zo veel over zeggen, maar in het najaar kunnen gasten het resultaat komen proeven.”

NIM_170323_9504

Fotografie: Serge Technau                                         Design Mr. Smith: StudioNiels, Niels Maier

 

Related Posts

Site Menu