Meesterlijke bestemming voor Huis van Bourgondië

“Het gaat vooral om ontmoeten, verbinden en verenigen. Het lef hebben om dingen samen met de overheid, het bedrijfsleven en de instellingen anders te organiseren en uit te voeren. We moeten het zelf doen, maar we moeten het vooral samen zelf doen.” Sheila Oroschin loopt tussen de bouwmaterialen in het Huis van Bourgondië en vertelt over The Masters. Waar ooit de Armenschool zat en later aanstormend toneeltalent, komt straks het eerste The Masters Home en Wijkhuis: sociaal ondernemen en passend wonen in de wijk onder één dak.

Door Stadsreporter Karin Somers

 Wat is The Masters Home en Wijkhuis? “Een plek waar ‘anders’ ontwikkelde jongeren wonen, leren en werken. Op basis van hun talent en vermogen kunnen zij gelijkwaardig deelnemen aan de maatschappij. Er komen hier in totaal 15 studio’s. Op de eerste verdieping worden op de gang, in de nissen, gezellige plekjes gemaakt waar ze samen een filmpje kunnen kijken of even achter de computer kunnen kruipen. In de grote keuken wordt gezamenlijk gekookt en gegeten.

Afbeelding Sheila

 

 

 

Community

En er is plek voor vier studenten. The Masters en deze studenten gaan voor elkaar zorgen en samen zorgen voor de wijk. “Door met studenten samen te wonen ontstaat juist die ontmoeting en verbinding. Maar we zoeken ook de link met de wijk.

Hier komt een was- en strijkservice, naaiatelier, computerservice, een Kiala-ophaalpunt, boodschappenservice, klussendienst en nog veel meer. Zo kunnen The Masters iets betekenen voor de buurtbewoners. We creëren een verbindingspunt in de wijk waar iedereen terecht kan. Gerund door Sociaal Ondernemers, mensen die met behoud van uitkering de kans krijgen om een eigen bedrijf op te bouwen, en samen met Masters bieden zij diensten en producten aan waar de wijk behoefte aan heeft. In de keuken worden maaltijden voor mensen uit de wijk gemaakt. En onze Masters kunnen ze zelfs thuisbezorgen.”

Tweerichtingsverkeer Sheila vindt het belangrijk dat The Masters Home en Wijkhuis onderdeel wordt van de gemeenschap. “En die bouw je samen. The Masters hebben soms wat extra zorg nodig. Maar we noemen ze geen cliënten of patiënten. Nee, het zijn gasten. Zij krijgen hier de kans om te wonen, te leren en te werken. Maar we vragen ze ook: en wat doe jij terug voor de wijk. Op die manier bouwen ze echt aan zichzelf. Het is tegelijkertijd dagbesteding, maar heel anders dan wat men hier regulier onder verstaat. En als wijkbewoners hier bijvoorbeeld hun verstelwerk laten doen, helpen zij een Master te bouwen aan een zelfstandig bestaan.”

Anders dan anders

Dat The Masters Home en Wijkhuis ‘anders is dan anders’, blijkt ook uit hun opvatting over de economie. “Architect Thomas Rau zei het al: ‘ik wil voor licht betalen, niet voor een lamp’. Oftewel niet bezitten, maar gebruiken. Op die manier stimuleer je de leverancier om goede kwaliteit te leveren. En niet een peertje dat na een bepaald aantal branduren kapot gaat. Zo hebben we het bijvoorbeeld aangepakt bij onze wasmachines voor de wasservice. Wij betalen voor het wassen, en niet voor de wasmachine.”

Sheila spreekt over een omwenteling van de burgerij: “Met The Masters laten we zien dat het anders kan. Anders samenleven, een andere economie, maar ook anders omgaan met de zorg. Bij The Masters heeft de zorgvrager de regie. Hij of zij bepaalt zelf welke zorg passend is. Werkt iets niet? Dan moet je daar mee stoppen. Kun je iets zelf? Dan ga je daar mee aan de slag. Als iemand zelf zijn of haar zorg kan bepalen en inkopen, dicht in de buurt, dan wordt het ook goedkoper. We hoeven het alleen maar anders te organiseren.”

Herbestemming

En waar anders dan in het Huis van Bourgondië vinden deze Masters hun (t)huis. “Hier werd vroeger ook al geleerd. Hier was later ruimte voor initiatieven van jonge acteurs en regisseurs. Dat willen we ook behouden. In de grote ruimte beneden kan iedereen met een nieuw idee terecht. Net als Maastricht-LAB bieden wij een podium voor experiment en leggen we verbindingen tussen mensen. Ook bij het LAB wordt kennis gedeeld, want alleen zo kom je verder. Verandering komt van onderop en dat gebeurt nu, hier in Maastricht.”

Meer weten over The Masters? Kijk op http://www.thuisinmaastricht.nl/portret/sheila-oroschin-over-the-masters/  of op http://www.themasters.nu en

https://www.facebook.com/the.masters.maastricht/?fref=ts

Related Posts

Site Menu