Maastricht-LABoranten aan de slag

De bouwwereld veranderde door de crisis, Hogeschool Zuyd wijzigde haar visie en Maastricht-LAB keek op een andere manier naar stadsontwikkeling: het kwam allemaal mooi samen. Dit leidde tot enkele interessante onderzoeken van de bachelorstudenten van de opleiding Built Environment. Reinoud Boiten, docent Bouwtechnische Bedrijfskunde, vertelt.

Door stadsreporter Karin Somers

“Vóór 2008 kon bouwend Nederland maken wat ze wilden. Het werd toch wel verkocht. Dat verdween door de crisis. We moesten ook de opleidingen aanpassen, omdat de beroepspraktijk veranderde. Zuyd vindt de samenwerking tussen het bedrijfsleven, de overheid en onderwijs ontzettend belangrijk. We willen jonge professionals opleiden die ook echt aan de slag kunnen in de Limburgse samenleving.”

Toen een van zijn studenten over Maastricht-LAB vertelde, werd Reinoud meteen enthousiast. Veel stagebedrijven waren te klein geworden of gestopt. Een plek waar op een innovatieve manier naar gebouwen en bestemming wordt gekeken, was erg welkom. “De studenten komen nu hele andere vragen tegen binnen stadsontwikkeling. Het is projectontwikkeling nieuwe stijl. Als docent pas ik hier ook mijn lesstof op aan. En een stageplek bij Maastricht-LAB sloot hier perfect op aan.”

Vanaf september zijn 20 vierdejaars studenten in groepen aan de slag gegaan met drie Maastrichtse onderzoekscasussen: de Algemene Begraafplaats Tongerseweg, Céramique en het Poortgebouw in Pottenberg. Reinoud: “Ze bekijken de casussen niet alleen ruimtelijk, maar ook economische en maatschappelijk. Wat heeft het gebied nodig? Studenten leren dwarsdenken en oplossingsgericht te kijken. Wat moeten we nu veranderen zodat het over vijf jaar nog steeds (succesvol) functioneert?”

Een belangrijke discussie is volgens Reinoud de tegenstelling tussen marktwerking en regie nemen. “Kies je als ontwikkelaar alleen wat de meeste winst oplevert? Of ga je bewust sturen en kijk je op meerdere niveaus naar wat goed is voor het gebied? Tegen mijn studenten zeg ik altijd ‘neem de regie’. De onderzoeken voor Maastricht-LAB zijn daarom een perfecte casus. Wat mij betreft echt een cadeautje.”

Related Posts

Site Menu