Maastricht-LAB trekt door de stad

Om zelf te ervaren hoe het is om in een broedplaats te werken, gaat Maastricht-LAB de komende maanden op verschillende plekken in de stad zitten. “We hebben het er wel steeds over, maar zo ervaren we hoe het echt is. We worden nomaden!” vertelt Lincey Bastings, interne ketenpartner van Maastricht-LAB.

Een bericht van stadsreport Karin Somers

Wat is een broedplaats?

Maastricht-LAB is kwartiermaker van het broedplaatsenbeleid van de gemeente Maastricht. Dat moet Lincey even uitleggen. “Een broedplaats is een plek, een gebouw waar samengewerkt wordt. Verschillende doelgroepen ontmoeten elkaar. Een ondernemer, vormgever, kunstenaar, consulent. Er ontstaan nieuwe activiteiten, dat is het ‘broeden’. Dat kunnen sociale activiteiten zijn. Denk aan kleding maken met buurtbewoners. Maar juist ook economische activiteiten.”

Kwartiermaker

En wat is de rol van Maastricht-LAB hierin? “Als kwartiermaker leg je de basis. We onderzoeken bijvoorbeeld hoeveel broedplaatsen er al zijn in Maastricht, wat hun impact is en wat financieringsmogelijkheden zijn. We verbinden verschillende partners met elkaar. Bedrijven, vastgoed, maar ook starters en pasafgestudeerden. En we experimenteren. Die LAB-achtige manier van werken die we ontwikkeld hebben, passen we nu toe. Met onze events willen we meer naar buiten treden, zoals Pak de Stad. Samen met broedplaatsen in de wijk zoeken we contact met de omgeving en andere partners.”

Van Vrijthof naar Radium

Op dit moment zit Maastricht-LAB op het Radium-terrein. “We zaten eerst aan het Vrijthof. Dat gebouw had echt de allure van het centrum. We hadden een eigen keukentje. Er werd elke week gepoetst. Ik kon te voet naar het Mosae Forum voor overleg.” Nu zit het team boven RoomEscape. “Dat is weer heel anders. Hier is echt dat rauwe randje. Het is even wennen. We doen onze eigen afwas en het is wat verder van het centrum. Maar we kunnen hier parkeren en belangrijker: we hebben contact met anderen, zoals Fashion House en Studio Stad. Zo ervaren we echt hoe het is om op een broedplaats te zitten.” Terwijl er nog enkele dozen uitgepakt moeten worden, wordt er flink doorgewerkt.

De wijk in

Per 1 oktober verhuist het hele Maastricht-LAB naar Caracola in Wittevrouwenveld. “Dat is weer heel anders. Dan zitten we echt in een wijk, naast het Werkhuis. Die broedplaats heeft meer een sociaal karakter. En de buitenruimte is zeer aantrekkelijk.” Zijn drie maanden niet erg kort? “Jawel, maar we willen in de korte tijd die we hebben als Kwartiermakers zoveel mogelijk ervaring op doen. Dit is buiten onze comfortzone en dat is goed. We praten wel over het broedplaatsenbeleid, maar zo weten we veel beter wat er allemaal is.”

Tijdelijkheid

Tegelijkertijd vindt Lincey het spannend: “We hebben als Maastricht-LAB een loketfunctie. Mensen kunnen bij ons terecht met hun vragen over stadsontwikkeling. Weten zij ons nog wel te vinden als we steeds verhuizen? Zo ervaren we zelf alle aspecten van een tijdelijk verblijf. Broedplaatsen zijn soms ook net ergens geaard en moeten dan alweer verhuizen. Het is dan soms maar de vraag of hun activiteiten zich wel laten verplaatsen.”

Uitnodiging

Het Maastricht-LAB is vanaf 1 januari 2018 op zoek naar een nieuw onderkomen. Lijkt het je leuk om het LAB onder te brengen in jouw broedplaats? Stuur dan een berichtje naar info@maastrichtlab.nl. Lincey: “We willen graag buiten onze comfortzone gaan, maar hebben wel minimaal een werkplek, WiFi en een af te sluiten vergaderruimte nodig.”

Related Posts

Site Menu