Maastricht-LAB thuis in Caracola

Het was weer tijd om te verhuizen. Na het Vrijthof, het Radium-terrein en Alex51 strijkt Maastricht-LAB neer in Wittevrouwenveld. Bij Caracola aan de President Rooseveltlaan om precies te zijn. In 2015 introduceerde deze broedplaats een nieuwe vorm van ontwikkelbeheer van leegstaand vastgoed. Nu is zij voor de komende zes maanden de locatie van Maastricht-LAB.

Hoe gaat het met Caracola?

In drie jaar is er veel veranderd in de voormalige Theresiaschool. Het uitzicht: geen voorbijrazende auto’s meer, maar een park in aanleg. Er is een bestuurswisseling gaande. En de deuren gaan verder open. “Caracola krijgt nog meer een open karakter en gaat meer de wijk in.” En er is goed nieuws: de gemeente Maastricht heeft toegezegd dat ze in ieder geval nog drie jaar mogen blijven.

Hoe bevalt het hier?

Carola zit tevreden achter haar laptop in de doorzon-ruimte. “Ik vind Caracola echt een voorbeeld van een broedplaats. Ik ben ontzettend blij dat we hier in het voorjaar zitten. Dit was vroeger een openluchtschool, ontworpen door architect Frits Peutz, waarbij een wand helemaal open kan.” Vanuit het raam zijn de werkzaamheden aan de Groene Loper op de voet te volgen. “Je ziet dat mensen uit de verschillende wijken weer met elkaar in contact komen. En dat allemaal voor onze neus.”

Andere fase

Hoe kijkt Carola terug op het verhuizen van het afgelopen jaar? “We zitten als Maastricht-LAB niet meer in de fase waarbij we fysiek heel erg vindbaar moeten zijn voor mensen, dus van adreswijzigingen hebben we geen last. Nu zijn we met name bezig met het broedplaatsenbeleid, tijdelijke invullingen en de programmering van de openbare ruimte. Bij Alex51 zaten we midden in Wyck, dat was heerlijk in de kerstperiode. En ik vind dat gebouw geweldig. In het LAB gebouw op het Radium terrein hebben we ervaren hoe het is om op een experimenteerplek te zitten.” En na juni? “Geen idee! We hebben nog geen nieuwe plek, maar dat duurt ook nog wel even.”

Related Posts

Site Menu