Maastricht-LAB: idealist met een realistische kijk

Esmee van Selst (student Built Environment aan Zuyd Hogeschool) leerde Maastricht-LAB goed kennen tijdens haar stage van afgelopen jaar. Nu is ze betrokken bij een onderzoekscasus rondom Céramique dat verbonden is aan Maastricht-LAB. “Studenten denken vaak nog zonder beperkingen. Dat is misschien naïef, maar zo zie je ook mogelijkheden waar anderen nog niet aan gedacht hadden.”

Door stadsreporter Karin Somers

Bij Maastricht-LAB zag ze hoe je die juiste combinatie maakt van idealisme en realisme. “Je kunt wel ideeën hebben, maar zonder realistische kijk blijven het dromen. Je moet er iets mee doen en erin blijven geloven. Zoals bijvoorbeeld Temporama, de pop-up shops in het voormalige V&D-gebouw. Menig retailer zou graag op zo’n A-locatie zitten, maar dat lijkt onmogelijk. Samen met Christiaan Kastrop hebben ze ervoor gezorgd dat het wél lukte.”

Wat valt Esmee op als ze naar Céramique kijkt? “Er is vooral veel bestemmingsverkeer. Mensen doen boodschappen of drinken een kopje koffie. Dan gaan ze weer. De wijk mist sfeer. En langs de Maas loopt een fiets- en wandelpad, maar daar zit een rare, dode hoek in. Hierdoor komen er weinig mensen voor hun plezier.”

“En kijk bijvoorbeeld naar de Avenue Céramique. Die is oorspronkelijk gebaseerd op de Ramblas in Barcelona, maar door de drukke straten en busbanen aan weerskanten is het middenstuk niet heel aantrekkelijk.”

Aan de studenten is nu de opdracht om oplossingen te bedenken. Esmee over een van de mogelijke scenario’s: “In het Sphinx-gebied zit vooral de maakindustrie. Céramique zou dé plek kunnen worden om dit werk tentoon te stellen. En in Wyck kan het publiek de producten dan kopen. Zo zijn de wijken complementair en krijg je een natuurlijk loop door de stad.” Of een van de scenario’s uiteindelijk ook wordt uitgevoerd, is aan de gemeente. De studenten zorgen in ieder geval voor een creatieve blik waar ruimte is voor idealen en realiteit.

Related Posts

Site Menu