“Maak een bewuste keuze voor elke aankoop”

“Eigenwijs, een tikkeltje cynisch en iemand die altijd haar eigen pad bewandelt”, zo typeert Davina Versteeg zichzelf. Haar duurzame modelabel Solmode verhuisde van Het Landbouwbelang naar Het Werkgebouw op de Tapijn. “Het Werkgebouw is een goede plek om te werken. Iedereen heeft hier de hands-on-mentaliteit. We zijn echt een groep. We inspireren elkaar en leren van elkaar. Ik leer vooral veel van andermans ondernemerschap. Ik ben goed in mijn vak, maar ik moet mijn spullen ook verkopen.”

Door stadreporter Lieke Rijkx voor het Maastricht-LAB

Het Werkgebouw is ook een fijne plek om klanten te ontvangen. “Mensen komen hier binnen en krijgen meteen een artistiek gevoel.” Davina maakt vooral unieke stukken en doet alles zelf. Ontwerpen, uittekenen en in elkaar zetten. Solmode is te omschrijven als zwierig en comfortabel. Grote capuchons. Elegante kragen. Chaotische stiksels. Rokjes van oude stropdassen. Armwarmers van oude truien. Alles wordt zo veel mogelijk met gerecycled, biologisch en/of fairtrade materiaal gemaakt. “Het klinkt misschien cliché of oubollig, maar we hebben maar één aarde waar we het mee moeten doen. Aan het behoud van deze aarde moeten we allemaal bijdragen.”

“Helaas snapt nog niet iedereen hoe het werkt. Voor 2,50 heb je nog niet eens een stuk stof op de markt. Als je dus een shirt of rok koopt voor dat bedrag, moet er iets niet kloppen. Aan de andere kant ben ik de eerste om toe te geven dat ik ook niet al mijn duurzame principes heb kunnen volhouden. Vanwege het vervuilende transport wilde ik niet buiten Europa verkopen, maar om mijn hoofd boven water te houden, moest ik wel. Het belangrijkste is dat mensen een bewuste keuze maken als ze iets kopen. Gelukkig wordt duurzaamheid steeds minder een hype en steeds meer een vanzelfsprekendheid.”

Met Maastricht gaat het volgens Davina de goede kant op. “Dat wij hier mogen zitten, op de Tapijn, dat is best on-Maastrichts. Gelukkig staat de stad steeds meer open voor cultuur en experiment. Ik vind het gebied rondom de Gashouder heel interessant. Ik hoop dat de gemeente het aandurft om het allemaal wat rauwer te laten. De teugels laten vieren op regelgebied en meer zaken uit handen geven aan de buurten, zou een goede volgende stap zijn. Maak het mensen gemakkelijk om iets op te zetten. Daar gaat een stad van bruisen.”

Van vrijdag t/m zondag is de toonzaal van het Werkgebouw geopend. Iedere maker van de Tapijn en externe creatievelingen laten daar hun werk zien.

Solmode creatie

 

 

Related Posts

Site Menu