Langste tegelpassage van Nederland vertelt geschiedenis van Sphinx

Wandelen langs de historie van de Sphinx in 30.000 tegels. Sinds 18 december is het mogelijk. De wandelpassage tussen de Pathé bioscoop en het Eiffelgebouw werd onder grote belangstelling officieel geopend door wethouder Gert-Jan Krabbedam en gedeputeerde Eric Geurts. “Elf jaar geleden sloot Sphinx hier de poort. Nu openen we er weer één. En wel naar de langste tegelpassage van Nederland”, vertelt een trotse wethouder.

Door stadsreporter Lieke Rijkx

“Maastricht is veranderd van industriestad naar universiteits- en kennisstad. We moeten onze afkomst niet verloochenen en het verhaal van onze historie blijven vertellen”, vervolgt de wethouder. “Dat doen we hier met lef. De Provincie toont ook lef door met ons mee te investeren in het Sphinxkwartier, een gebied dat Maastricht completer en spannender maakt.” Gedeputeerde Geurts knikt instemmend. “Ja, jullie hebben het alweer gepresteerd. Maastricht heeft alweer de langste. Gefeliciteerd met deze mooie toevoeging aan de stad.” Daarna luiden de wethouder en de gedeputeerde samen de gerestaureerde bel aan de gevel van het Eiffelgebouw.
passage (1)

Mooi verhaal
Alain Nijssen, projectleider Sphinx Noord: “We wilden de geschiedenis van Sphinx in beeld brengen op een aantrekkelijke en toegankelijke manier. Het was het idee van Bart van den Boom om het op deze manier te doen. Bart was erg blij met de opdracht “Wat is een betere manier om de geschiedenis van Sphinx in beeld te brengen dan met tegels? We moesten met veel dingen rekening houden. Ramen, deuren en trapgaten moesten vrij blijven, er mocht niks brandbaars komen te hangen en er moesten vitrines in komen. Maar het is gelukt. We vertellen op een mooie manier een mooi verhaal.”

26 hoofdstukken
Het is een verhaal van 26 hoofdstukken. De bestaande pilaren vormen natuurlijke bakens. Langwerpige vitrines met een stalen frame hangen aan het plafond en vormen een ritmische herhaling met de pilaren. Dankzij het glas kun je de objecten van alle kanten bekijken. De vitrines zijn gemaakt door Etienne Martens van Ontwerpstaal. De meeste tegels zijn geproduceerd door Mosa. De transfertegels met prachtige foto’s van fabrieksgebouwen, huishoudelijke taferelen en oude reclame-uitingen zijn gemaakt door Maatwerktegels.

Chocomelk en glühwein
Boven elk hoofdstuk is een mozaïek te zien van verschillende kleuren tegels die subtiel in elkaar overlopen en elk hoofdstuk wordt begeleid door tekst in het Nederlands en Engels. Veel bezoekers die er tijdens de opening bij zijn, spreken met elkaar af om een andere keer terug te komen om op het gemak alle details te bekijken. Nu is het vooral tijd voor glühwein of warme chocomelk met slagroom en een brownie. Veel mensen kijken met een beker in de hand naar de korte film over het maken en plaatsen van de tegels.

Dagelijks geopend
De Sphinxpassage is dagelijks gratis te bezichtigen. Kom binnen via de Penintentenpoort, waar het eerste hoofdstuk van de tegeltableaupassage begint, of via het Sphinxcour, waar hoofdstuk 26 de passage afsluit. Bezoekers zijn dagelijks welkom vanaf 08.00 uur. Tijdens Magisch Maastricht is de Sphinxpassage open tot 20.00 uur. Van begin januari tot 1 maart sluit de Sphinxpassage dagelijks om 18.00 uur de deuren.

Related Posts

Site Menu