“Ik zou willen dat we meer samen creëren in plaats van consumeren”

Door stadreporter Karin Somers voor het Maastricht-LAB

Dominique Sleijpen is een van de oprichters van LOCOtuinen. Een coöperatie waarbij de leden hun groente zelf oogsten van een gezamenlijk stuk grond. “We vonden dat de producent van voedsel en de consument dichter bij elkaar moesten komen. Met LOCOtuinen is dat gelukt.”

 

Het idee werd in 2013 geboren en begin vorig jaar zijn ze begonnen met voedsel produceren. “We hebben lang gezocht naar een stuk schone grond. En we wilden in zee gaan met een boer die het zag zitten om bijna elke dag mensen op zijn land te hebben.”

 

Het aantal leden is flink gegroeid. “We zijn nu met zo’n 100 mensen. Desondanks is er ook weleens groente over. Dat geef ik dan aan familie. Ook verkopen we het aan de Natuurwinkel en de biologische markt.”

 

Naast LOCOtuinen is Dominique actief als ‘groene verbindster’: “Ik vind het leuk om activiteiten te organiseren, mensen bij elkaar te brengen. En natuur en voeding is mijn passie.” Zo is ze bezig met de biologische landbouw in Zuid-Limburg te stimuleren en wil ze bodemlessen geven op Limburgse basisscholen.

 

“Biologisch groeit en mensen denken meer na over voedselproductie. Supermarkten helpen daarbij, maar de positie van de boer blijft slecht. De supermarkten gaan toch op zoek naar de goedkoopste aanbieder. Ik zie een economie voor me waarbij we zorg dragen voor de aarde, voor elkaar en eerlijk delen.”

 

Related Posts

Site Menu