“Ik gun Maastricht meer LAB!”

“Ik gun Maastricht meer LAB!”

Door onze stadreporter Karin Somers voor het Maastricht-LAB

Hub Jongen is Stadsmaker bij Maastricht LAB en heeft veel ervaring met de herontwikkeling van leegstand. Na 20 jaar in Delft gewoond te hebben, was hij bij terugkomst in Maastricht op zoek naar nieuwe kansen.

“Maastricht LAB bood mij een netwerk. Samen met Eddy van der Loo heb ik het initiatief genomen om twee gebouwen in Maastricht ter hand te nemen volgens onze methodiek van organisch voorontwikkelen: de Gashouder in Belvedère en het klooster Opveld in Heer. Enkele Stadsmakers van verschillende disciplines sloten zich bij ons aan. En zo konden we gaan experimenteren met deze ruimtes.”

Hub is een groot voorstander van tijdelijkheid: “Dankzij de crisis hebben we geleerd dat we niet alles in beton moeten gieten. Ik zou het jammer vinden als de Gasthouder bijvoorbeeld alleen als poptempel gebruikt gaat worden. Er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. En die veranderen misschien nog, net als de omgeving. Daar moet je op kunnen inspelen.”

“Die organische herontwikkeling begint gelukkig steeds meer te landen. Nu de economie weer aantrekt, neigen veel mensen toch weer naar de oude methode. Dat vind ik jammer. Er gebeuren goeie dingen in Maastricht en er liggen enorm veel ontwikkelkansen. Die vragen echter ook om meer creatieve daadkracht.”

“Maastricht LAB staat wat mij betreft voor experimenteren, lef tonen. En dat gun ik deze stad van harte.”Related Posts

Site Menu