Het samenbrengen van energie

Een duurzame broedplaats in Maastricht, dat is het idee achter UWEnergie van Lucas Vroemen (23): “Een plek waar mensen bij elkaar komen voor recreatie en ontspanning. En waarbij rekening wordt gehouden met duurzaamheid.”

Door Stadsreporter Karin Somers.

“Het liefst zou ik bijvoorbeeld oude containers ombouwen tot werkplekken. En op de broedplaats zelf gaan werken volgens de Cleantech Playground: een gesloten kringloopsysteem, waarbij o.a. afvalwater opnieuw gebruikt wordt.”

Lucas wil graag dat alle inwoners met deze duurzaamheid in aanraking komen. “Dat is soms moeilijk, want niet iedereen zit daarop te wachten of heeft er affiniteit mee.” Bij de Cleantech Playground is een belangrijk onderdeel educatie. “Laten zien dat een duurzame manier van omgaan met afval(stromen) ook op een eenvoudige manier kan. En door zelf het goede voorbeeld te geven, kun je anderen inspireren.”

Maar zijn er in Maastricht niet al veel van zulke broedplaatsinitiatieven? “Ik heb de afgelopen tijd in Amsterdam gestudeerd en gewoond, dus ik wil me dan ook snel verdiepen in de ideeën die er al zijn. En de samenwerking opzoeken, graag zelfs.”

Een concrete locatie heeft Lucas nog niet. “Ik ben naar Maastricht-LAB gegaan met mijn idee. Nu wil ik met de gemeente in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Er zijn genoeg kansen: het oude PLEM-gebouw bijvoorbeeld, of de ENCI. En ik wil graag eind 2016 een seminar organiseren, waarbij verschillende partijen samen komen. Woningbouwverenigingen, energiemaatschappijen, ZZP-ers, maar ook andere initiatieven én burgers. Want alleen samen kunnen we zo’n duurzame broedplaats in Maastricht van de grond krijgen.”

Related Posts

Site Menu