Gebroeders Hermansstraat in de klimaatstraat top 10

De Gebroeders Hermansstraat is kanshebber voor de winst in de HIER Klimaatstraatfeest Wedstrijd. Tussen 9 oktober en 7 maart hebben landelijk ruim 300 straten zich aangemeld voor de wedstrijd van het HIER Klimaatbureau die nog tot 31 maart duurt. Op 16 april worden de winnaars bekend gemaakt.

Door stadsreporter Lieke Rijkx voor Maastricht-LAB

In totaal doen 20 fysieke en 2 virtuele straten uit Limburg mee. Daarmee is Limburg best goed vertegenwoordigd. “Maar er wordt nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan die deelname”, vertelt Maurice Huntjens, kartrekker van de Gebroeders Hermansstraat. “Op social media lees je er nauwelijks iets over. Alsof Limburgers er anderen niet mee willen lastig vallen.” Zeven huizen in zijn straat doen mee. Een van zijn buren ontdekte de wedstrijd, peilde de belangstelling en gaf de straat op.

Een klimaatstraat verdient klimaatpunten door met zoveel mogelijk mensen energie te besparen. De straten in de top 10 winnen een geldbedrag om een straatfeest mee te organiseren. De straat staat momenteel op de zevende plek. “Daar zijn we super blij mee!”  De Brandweer doet mee als virtuele straat en staat in die competitie op de tweede plek.

De vrouw van Maurice nam een jaar geleden het initiatief om een buurttuin te starten op een hobbelig grasveldje dat tot dan toe vooral gebruikt werd door honden. Die buurttuin speelt een belangrijke rol in het binnenhalen van de klimaatpunten. “Na de kerst hebben we kerstbomen met kluit verzameld en in de buurttuin geplant. We verbouwen er onze eigen groenten waar we zelf compost voor maken. De bankjes in de tuin zijn gemaakt van oude pallets en ander restmateriaal. Lege flessen zonder statiegeld gebruiken we voor het overpotten van planten. En er is nog veel meer materiaal dat we er hergebruiken.”

2016-03-02 11.46.22

Natuurlijk zijn ook binnenshuis de nodige acties ondernomen. Het huishouden van Maurice was voor de wedstrijd al vegetarisch, de andere zes huishoudens zijn minder vlees gaan eten. De thermostaten in de Gebroeders Hermansstraat staan laag, lichten en apparaten gaan altijd helemaal uit en er wordt korter gedoucht.

Volgens Maurice zou de gemeente Maastricht nog wel wat meer kunnen doen. “Ik heb namens de straat de gemeente gemaild of er een energieloket is. Dat blijkt er niet te zijn. Er is nauwelijks informatie te vinden over alternatieve energie. Daar laat de gemeente volgens mij steken vallen. Zonne-energie zou gepromoot moeten worden. Maak het makkelijk om het aan te schaffen en belast het niet.”

 

Related Posts

Site Menu