Ga mee op jacht met Dear Hunter

Eind 2015 stonden Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter met een container op wat we nu de Groene Loper noemen [link artikel MLAB]. Marlies: “Door zelf op de plek aanwezig te zijn, hebben we de lokale opgaves bestudeerd en in kaart gebracht.” Naast Maastricht werden nog 11 andere plaatsen in de Euregio onderzocht. Deze kennis gaat het tweetal nu met u delen. Hoe? Met een grenssafari.

Door stadsreporter Karin Somers

Geen papieren tijgers

“Na 12 steden willen we onze opgedane kennis nu graag gaan bundelen. Niet in een dik rapport, maar op een actieve, antropologische manier. Net zoals we zelf gewerkt hebben. We gaan daarom samen met onze partners en verschillende steden aan de slag met de thematieken die wij de afgelopen jaren zijn tegengekomen”, vertelt Marlies. “Of die we juist telkens misten. Een zo’n thematiek is parkeren. Dit is altijd problematisch. Behalve in Maastricht, waar het parkeren wel het duurste is. Of het openbaar vervoer. De verbinding met Hasselt bijvoorbeeld, hoe pakken we dat aan?”

Verrekijker mee

Dus geen presentatie in een zaaltje, maar op samen pad? Marlies: “Precies! In de Week van Nieuw Maastricht hebben we gekozen voor drie steden: Aken, Maastricht en Luik. Die keuze is puur praktisch, omdat we maar een dag de tijd hebben. De deelnemers gaan in groepjes van vijf uiteen met een opdracht. Maak bijvoorbeeld een foto van dat typische rafelrandje van Luik of ga een kopje koffiedrinken in Aken. Wat kom je onderweg en ter plekke allemaal tegen?” Remy vult aan: “Naast deze grenssafari in de Week van Nieuw Maastricht gaan we er nog zo’n zes doen. Dat is het sluitstuk van ons project. Daarna maken we een Eindatlas en is het echt af.”

Blik op de omgeving

De grenssafari is niet het enige dat Marlies en Remy organiseren. “In de namiddag brengen we alle bevindingen samen”, vervolgt Marlies. “Wat is hiervan nu interessant voor projecten in de binnenstad van Maastricht? MaastrichtLAB heeft enkele thematieken uitgekozen die we gebruiken in dit debat.” Als afsluiter zal de Omgevingsvisie van de gemeente Maastricht gepresenteerd worden. Daar zullen de Dear Hunters ook op reageren om de visie nog aan te scherpen. “Op alle plekken waar we komen, horen we mensen over eigenheid, maar wat is dat dan? Wat is er anders dan anders? Daar zijn wij heel benieuwd naar.”

De grenssafari tijdens de Week van Nieuw Maastricht is een besloten activiteit. De deelnemers krijgen een persoonlijke uitnodiging.

Related Posts

Site Menu