Frontamoer, verticaal groen voor een mooiere buurt en meer geluk! (Incl. prijsvraag)

Met de juiste planten en liefdevolle verzorging zouden tientallen kale gevels binnen twee jaar groen en vol leven kunnen zijn. Boomspiegels (de door trottoirs omgeven stukken grond rondom een boom) zouden in plaats van dumpplek voor hondenpoep, sigaretten en kauwgum een paradijs voor insecten en vogels worden. Dat ziet er niet alleen veel mooier uit, maar draagt ook nog eens bij aan de leefbaarheid van de stad en is goed voor onze gezondheid.

Door stadsreporter Lieke Rijkx.

Op woensdag 30 maart kwamen groenliefhebbers uit heel Maastricht naar De Brandweer voor het gevelgroenproject Frontamoer Belvédère van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME). “Groen maakt gelukkig en geluk zit in een klein hoekje”, vertelt Lara Klaassen in haar openingswoord. “Een stoeptegel eruit, een plant erin.” Na haar presentatie overhandigt Lara een groen hart van bloeiende takken aan wethouder Gerdo van Grootheest.

Na het officiële gedeelte gaat iedereen aan de slag. Kinderen planten bloemen in lege flessen en blikken. Volwassenen gaan naar buiten om tegen de gevel van De Brandweer, rondom de boom op het pleintje en aan de ingang van de naastgelegen buurttuin struiken in de grond te zetten. Daarna verzorgt Nelle Driessen van CNME een korte rondleiding. In de Herbenusstraat en Hoog Frankrijk wijst ze op kale muren en geslaagde geveltuintjes.

2016-03-30 14.03.35

Nelle vertelt onder andere over de vuurdoorn, tamarix, stokroos en vlinderstruik als ideale muurbedekkers. Maar niet alles kan zomaar de grond in. Sommige struiken moeten aan de gevel worden bevestigd en dat mag niet altijd. Openbare stoepen moeten een vrije doorgang van 1.20 meter hebben. “En let op met regenpijpen. Heeft je regenpijp een zwakke plek, dan zoekt een blauwe regen al gauw een weg naar binnen.”

De enthousiaste wandelaars stellen veel vragen. Bertie Storms en Petra Mordant komen er tijdens de wandeling achter dat ze binnenkort bij elkaar in de buurt wonen en zijn het erover eens dat ‘hun’ pleintje wat extra groen kan gebruiken. Bertie: “Ik vond het een erg inspirerende middag. Nellie had een goed verhaal en ik heb veel geleerd.” Petra: “Ik heb veel ideeën opgedaan en heb moed gekregen. Ik wil al lang iets met groen, maar het kwam er steeds niet van.”

Prijsvraag Frontamoer
Beschrijf op 1 A4 met tekst en foto’s hoe jullie je straat willen vergroenen en welke mensen daaraan mee willen doen. De prijs bestaat uit een workshop en benodigd plantmateriaal ter waarde van maximaal €300,-. In aanmerking komen de wijken Ravelijn, Bosscherveld, Boschpoort, Brusselsepoort Oost, Statenkwartier en Lindenkruis. Ideeën indienen voor 11 april aan Nelle Driessen (driessen@cnme.nl).

Related Posts

Site Menu