Een levendige mix van bewoners en functies in het Eiffelgebouw

Het Eiffelgebouw is hét icoon van het Sphinxkwartier. Het beeldbepalende gebouw is sinds 1996 een rijksmonument, vanwege de bijzondere bouwkenmerken. Sinds 2006, toen Sphinx het pand verruilde voor een locatie in de Beatrixhaven, staan de ruimtes leeg. De oorspronkelijke Belvédère-plannen moesten vanwege de economische crisis op de schop. Toch besloot de gemeente in 2014 het gebouw alvast casco te herstellen, zonder te weten wat erin zou komen.

Door Stadsreporter Lieke Rijkx

“Dat was een lastige opdracht”, vertelt Alain Nijssen, projectleider Sphinx Noord. “Maar dat de werkzaamheden begonnen, gaf anderen vertrouwen. We lieten hiermee zien dat het gebied een mooie toekomst tegemoet gaat. Niet lang daarna meldde de eerste gegadigde zich, The Student Hotel.” Op 1 september gaan de deuren open en nemen de eerste studenten er hun intrek in het middelste deel van De Eiffel.

Drie gebouwen
“Weinig mensen weten dat het markante, witte gebouw eigenlijk uit drie verschillende gebouwen bestaat”, vertelt Erwin Gerardu, communicatieadviseur Belvédère Maastricht. “Het zuidelijke gedeelte bestaat vooral uit betonconstructies, het noordelijke gedeelte uit staal, dit noemen we de ‘koppen van De Eiffel’. De koppen worden op 1 oktober opgeleverd, de ruimtes zijn dan nog redelijk kaal. Veel van de invulling laten we over aan de nieuwe bewoners.” Die invulling wordt in ieder geval heel divers: er komen woningen (lofts), bedrijfsruimtes, vergaderruimtes en een plek voor het organiseren van evenementen.

Nieuw Maastricht
Alain: “We voegen een stuk nieuw Maastricht toe. Door allerlei functies met elkaar te combineren, is er altijd leven in en rondom het gebouw.” De gemeente is nog op zoek naar innovatieve, creatieve bedrijven die een vestiging in het pand willen openen. Daarom vindt op dinsdag 11 juli tussen 17.00 uur en 18.30 uur een bijeenkomst plaats voor iedereen die interesse heeft om te ondernemen in het Eiffelgebouw. Locatie is het Informatiecentrum Belvédère (Fenikshof 1). Aanmelden is niet nodig, iedereen kan gewoon binnenlopen. Erwin: “Het gaat om prachtige, lichte ruimtes met een industriële uitstraling.”

Het goede en het aangename
Maar voor nu gaan de restauratiewerkzaamheden nog even door. De witte kleur (die er overigens pas sinds 1940 op zit) blijft behouden net als de letters op het dak. Passend bij de ambitie van Maastricht klimaatneutraal in 2030 is het hele pand goed geïsoleerd. Het gebouw wordt aangesloten op de stadsverwarming en er komen een aantal zonnecellen op het dak. In het Eiffelgebouw worden het goede en het aangename perfect met elkaar gecombineerd.  En het mooie is, dat een groot gedeelte van het gebouw straks voor iedereen toegankelijk is.

Related Posts

Site Menu