Een braderie in de Lambert

Dertig jaar lang stond de Lambertuskerk aan het Emmaplein leeg. Op instorten zelfs. Na een flinke restauratie kochten Marieke en Bas de Laat het monument. Nu is het een woonhuis, laboratorium én evenementenzaal onder één koepel. “We verhuren de zaal met het doel om het gebouw in de huidige hoedanigheid te behouden.” Marieke de Laat vertelt over De Lambert.

Door stadreporter Karin Somers

Marieke en Bas waren op zoek naar een ander huis met een grotere tuin. En voor zijn bedrijf zocht Bas een laboratorium. Toen hij de advertentie van de Lambertuskerk op Funda voorbij zag komen, maakte hij meteen een afspraak. Marieke: “Ik dacht nog ‘die is gek!’. Maar het lukte. We spraken met een architect, een aannemer en de bank. Niet alle plannen konden worden uitgevoerd. Sommige ideeën waren prachtig, zoals een glazen gang buitenom tussen de slaapkamers. Maar dat leek ons toch niet zo heel praktisch.”

Omkeerbaar
De kerk is nu door reversibele wanden in meerdere ruimtes opgedeeld. In het achterste gedeelte wonen Marieke en Bas samen met hun kinderen. “Die wanden kunnen er ook weer uit. Als je zou willen, zou je alles weer in de originele staat terug kunnen brengen.” De zijvleugels dienen als laboratorium. En het middenschip is de ruimte die verhuurd wordt.

lambert3

Evenementen
Marieke: “We verhuren vooral aan maatschappelijke organisaties, muziekgezelschappen en verenigingen. Het is niet de bedoeling dat er elk weekend feesten en partijen worden georganiseerd. Ons huis grenst hier direct aan en ook al zijn die wanden redelijk geluidsdicht, je hoort het toch nog wel.”

Er hebben al enkele evenementen plaats gevonden. VVV hield er haar nieuwjaarsreceptie, de welstandscommissie komt hier vergaderen. “Er staan al enkele boekingen voor het komende jaar gepland. We doen het rustig aan, omdat we ook willen leren van de ervaringen.” De organisatie van de Heiligdomsvaart 2018 heeft de Lambert inmiddels gekozen als centrum voor haar culturele activiteiten, waaronder meerdere uitvoeringen van de Messiah van Händel.

Bestemming
“Ik hoop dat in de toekomst ook kleinschalige initiatieven de Lambert weten te vinden, zoals de braderie van de buurt en de oudervereniging. Dat er weer bedrijvigheid komt. Het is dan wel geen kerk meer, maar dat was het al dertig jaar niet meer. Het gebouw heeft een nieuwe bestemming gekregen. Een waardoor het in de mooie staat kan blijven waarin het nu verkeerd.”

30 januari organiseert MaastrichtLAB een Meet en Greet met Riccardo Marini in de Lambert. Kijk voor meer informatie op het Facebook-event: https://www.facebook.com/events/371434536539464/

lambert2

Related Posts

Site Menu