“Duurzaamheid is geen doel, maar iets wat bij ons hoort”

Annette Wijnen, directrice van basisschool ’t Spoor, kijkt tevreden naar de maquette van het duurzame Integraal Kindcentrum ‘De Geluksvogel’. “17 februari wordt de eerste steen gelegd. En na de herfstvakantie kunnen we erin.”

Door stadreporter Karin Somers voor het Maastricht-LAB

Wat is er nu duurzaam aan ‘De Geluksvogel’? “Het gebouw is energieneutraal. We krijgen bijvoorbeeld zonnepanelen en een grijswatercircuit, waarbij gebruik wordt gemaakt van regenwater.”

“Maar ook in onze onderwijsvisie speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Momenteel besteden we er wel aandacht aan, maar dat is heel projectmatig. Duurzaamheid is straks geen doel meer, maar gewoon wie wij zijn.”

Ouders en bewoners van de wijken Limmel en Nazareth worden nu al zoveel mogelijk betrokken. “Mensen denken echt mee. Zo vroeg een ouder waarom we al die parkeerplekken hadden gepland, terwijl we toch willen stimuleren dat de kinderen te voet of op de fiets komen. Dat is een terechte vraag en die nemen we ook mee in onze plannen.”

Zitten mensen wel te wachten op die duurzaamheid? “Het gebouw is een positieve impuls voor de twee wijken. Er zijn al enkele andere bouwprojecten ‘on hold’ gezet, maar het Kindcentrum gaat er wél komen. En de gymzaal wordt beschikbaar voor sportverenigingen uit de buurt, de natuur om het gebouw is openbaar. Iedereen is straks welkom.”

Zo is duurzaamheid straks niet alleen iets dat bij ‘De Geluksvogel’ hoort, maar ook bij Limmel en Nazareth.

Related Posts

Site Menu