DocFest verrast

 

DocFest verrast, opent grenzen en haalt de wereld naar Maastricht

Door Lieke Rijkx voor Maastricht- LAB.

“Omdat het moest”, antwoordt filmmaker Richard Dols op de vraag waarom hij en programmamaker/verslaggever Ron van der Bolt het grensoverschrijdende documentairefestival DocFest in het leven riepen. “Deze regio huisvest veel talentvolle documentairemakers die nauwelijks zichtbaar zijn. Bovendien, als je een goed idee hebt, moet je er gewoon voor gaan.”

“We hebben meteen gezegd dat het een jaarlijks festival wordt”, vertelt Ron. “Hoe deze editie ook uitpakt.” Met de eerste editie lijkt het wel goed te zitten, want vanaf de officiële opening door Floortje Dessing op vrijdagavond is het gezellig druk op het terrein. Bij sommige films zijn extra stoelen nodig en de aanwezige filmmakers worden bestookt met geïnteresseerde vragen over the making of. Volgens Richard en Ron komt de documentaire langzaam uit de elitaire hoek. Met DocFest willen ze dat proces versnellen. Het is een laagdrempelig en betaalbaar festival met een foodgarden als sfeervolle ontmoetingsplek. Ron: “Mensen komen hier toevallig met het genre documentaire in aanraking doordat ze met een biertje of wijntje in de hand even binnen kijken bij de container, caravan of boot waar de gratis mini-documentaires draaien. We verrassen de bezoekers met films over een onderwerp waar ze maar weinig vanaf wisten of waarvan ze zelfs niet wisten dat het bestond.”

DocFest stond vooral in het teken van fysieke grenzen die vluchtelingen oversteken op zoek naar veiligheid en van mentale grenzen waar jongeren tegenaan lopen bij het opgroeien. Richard: “Crossing borders blijft ook de komende jaren ons thema. Filmmakers die hier zijn opgegroeid of opgeleid of die een onderwerp kiezen dat zich hier afspeelt, krijgen de hoofdrol. Er liggen nog zo veel mooie onderwerpen in dit gebied.”

 

Related Posts

Site Menu