Docfest gaat voor de overtreffende trap

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar zal van 15 t/m 18 september opnieuw het cross-border documentairefilmfestival Docfest plaatsvinden op het Sphinx-terrein. Een laagdrempelig festival met films uit de hele wereld, omlijst door workshops, debatten en vraaggesprekken met filmmakers. Hart van het festival is de sfeervolle foodgarden waar pure producten worden geserveerd.

Door Stadsreporter Lieke Rijkx

Bedenkers en uitvoerders van het festival Ron van der Bolt en Richard Dols namen zich al bij de eerste editie voor dat Docfest jaarlijks zou terugkeren en elk jaar opnieuw zou verrassen. Vorig jaar werden documentaires getoond in een caravan, op een boot en in een vluchtelingentent. Dit jaar zitten er nog ludiekere locaties tussen, zoals een gebreide Kuschel-Kino (knuffelbios), een rondrijdende stadsbus en een filmruimte waarin de zitplaatsen zijn vervangen door toiletpotten, uiteraard van Sphinx. Docfest krijgt medewerking van Pathé en Lumière, de bioscopen in wiens ‘tuin’ het festival plaatsvindt.

Docfest foto 2

Euregio, migratie en verkiezingen
Er is ruime aandacht voor documentaires die iets met de Euregio te maken hebben – ofwel de maker komt er vandaan, ofwel de film speelt zich in deze regio af. Daarnaast spelen films rondom migratie een belangrijke rol én het thema verkiezingen krijgt veel aandacht, geïnspireerd door de aankomende Amerikaanse verkiezingen. In totaal worden meer dan 50 films vertoond. Kort, lang en virtual reality. Documentaires van gevestigde makers die al vele prijzen wonnen en van studenten die net komen kijken. Docfest haalde een aantal Nederlandse premières binnen, zoals L’eau sacrée van de Belgische Olivier Jourdain en Beer Brothers van de Duitse Michael Chauvistré en Miriam Pucitta.

Festival voor iedereen
Docfest is voor iedereen, ook voor mensen die nog nooit een documentaire gezien hebben. Het festivalterrein is gratis toegankelijk net als een groot deel van de films. “Het unieke karakter, de sfeer en de locatie zijn belangrijke ingrediënten”, vertelt Richard. “Het is geen traditioneel documentaire gebeuren met veel zware thema’s en een ietwat intellectueel publiek, het is echt een festival. Zoiets als Lowlands, maar dan zonder de muziek. Of zoals de Parade, maar dan zonder toneelstukken.”

Ron: “We willen veel met Docfest en gaan er vol voor: het filmklimaat in de Euregio versterken, allerlei soorten mensen en organisaties met elkaar verbinden, belangrijke onderwerpen op de maatschappelijke en politieke agenda zetten en aansluiten bij het imago van Maastricht als ‘stad van debat’.”

Related Posts

Site Menu