Debat Stad.Academie: ‘Wie maakt de Stad?’ op 19 december

Op donderdag 19 december 2013 organiseert de Stad.Academie in samenwerking met het debatcentrum Sphinx het debat ‘Wie maakt de stad?’. Het Maastricht-LAB is goed vertegenwoordigd met sprekers en aanwezigen uit verschillende experimenten. U bent welkom om mee te praten onder leiding van Frans Pollux.

Wie praat er nog meer mee?
Evelien Tonkens (bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap), Vincent Cardinaal (burgerinitiatief Vers Beton, Rotterdam) en vertegenwoordigers van De BRDWR, het Frontenpark, Vrieheide Heerlen, de gemeente Maastricht en inwoners van Maastricht en Heerlen.

Gratis entree
Je bent welkom in Centre Céramique vanaf 19.30 uur om deel te nemen aan een discussie met diverse lokale en landelijke sprekers. Het debat start om 20.00 uur. De entree is gratis.

Hoe maak je samen een stad?
Burgers eisen een steeds actievere rol op met meer zeggenschap over het lot van hun woonplaats, en overheden zoeken naar vormen om samen te ontwerpen. Maar hoe doe je dat, samen een stad maken? Een beproefde nieuwe werkwijze waarin stadsbestuur en burger eensgezind samenwerken, is er weliswaar nog niet, maar overal in het land wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren van stadsontwikkeling.

Hoe zien de experimenten eruit waarin de burger en de lokale overheid samenwerken? Wat valt ermee te bereiken? Kunnen burgers dat wel, stadsontwikkeling? En is de overheid klaar voor een andere, meer ondergeschikte of gelijkwaardige rol? Wat zijn goede voorbeeldprojecten? Of is het vragen van inbreng van burgers bij stadsontwikkeling simpelweg een bezuinigingsmaatregel?

Stad.Academie: een nieuwe opleiding
De Stad.Academie is een tijdelijk opleidingsprogramma voor voor huidige en toekomstige stadmakers, geïnitieerd vanuit het Maastricht-LAB met als centraal thema nieuwe stadsontwikkeling. Het eerste studiejaar bestaat uit zeven modules, waar verschillende thema’s en vraagstukken van de stad aan de orde komen.

Meer informatie kunt u terugvinden op www.stadacademie.com.

Related Posts

Site Menu