De natuur als bondgenoot

Bij binnenkomst in zijn atelier wordt meteen duidelijk waar beeldend kunstenaar Chrys Steegmans mee werkt: materiaal uit de natuur. Afval, zo u wil. Zijn visie is helder: “Natuur, landbouw en stad moeten weer met elkaar verbonden worden. We moeten af van al die regels en kaders. Durf te laten gebeuren!”

Door stadsreporter Karin Somers voor Maastricht-LAB

Dit idee komt mooi samen in zijn Ecotorens. Gestapeld stenig afvalmateriaal vormt plekjes voor zoogdieren, insecten, vogels en planten. De bekroning van de toren is een ooievaarsnest. “Ik probeer op verschillende plekken in de omgeving deze nesten te creëren. Dat gaat alleen niet vanzelf. Er komt veel bij kijken.”

 “Ooievaars zijn honkvast en hun broedperiode kan een prachtig educatief terugkerend moment zijn voor de omgeving. Zo kun je mensen bijvoorbeeld bewust maken van het gevaar van zwerfafval.” 

In de Natuurtuinen Jekerdal en de volkstuinen van Daalhof wordt momenteel al gewerkt aan Ecotorens. “Er is zoveel kennis over de natuur bij mensen in Maastricht. Dat enthousiasme moeten we stimuleren als stad. En niet aan banden leggen door regels of het wegvallen van subsidies.” 

Het ‘groene denken’ is helaas nog geen automatisme, volgens Chrys. “Ik zie wel een grote kans in het Cokesgebouw. Laat de natuur daar zijn gang gaan. Dan wordt er vanzelf een uniek groen rijksmonument gecreëerd, als voorbeeld van het nieuwe bouwen. Het wordt als het ware een groen oplaadpunt, waar vervolgens ook tentoonstellingen of kleinkunst optredens kunnen worden gehouden. Een rustpunt in een wereld vol prikkels”

 

 

Related Posts

Site Menu