De mensen van nu

Gisteren de aflevering van Tegenlicht teruggezien van 07.10.2013 over ‘de mensen van nu’. Een fascinerend perspectief op wat er op dit moment in onze samenleving gebeurt en hoe mensen hun eigen toekomst en daarmee ook die van anderen vormgeven. Een aflevering over de crisis, over verandering, over nieuwe vormen van samenleven. Met cruciale vragen als: wat houdt een ‘betere’ toekomst precies in? Kan hier ook anders over worden nagedacht? En welke waarden horen daarbij?

Een aantal kernwoorden die deze aflevering typeren zijn decentralisatie, initiatief van onderop, de participatiesamenleving en, mijn favoriet, systeemveranderingen. Maar deze woorden hoort u niet terug. Tegenlicht biedt u een kijkje in de wereld van de mensen van nu, hoe zij tegen de werkelijkheid aankijken, hoe zij op praktische wijze omgaan met de onzekerheid van de crisis en daarbij een nieuwe invulling geven aan termen als ‘ontwikkeling’, ‘vooruitgang’ en ‘verbetering’.

Door zelf taken op te pakken (“want ondanks de oplopende werkeloosheid is er nog zoveel werk te doen”) en iets bij te dragen aan de samenleving (“want verandering begint bij de mensen zelf”) definiëren zij hun eigen toekomst. Niet vanuit een ideologische invalshoek, maar vanuit een praktische. Wat heb ik zelf te bieden? Welke meerwaarde haal ik uit samenwerking met anderen? Hoe kan ik een klein beetje bijdragen aan een probleem of vraagstuk van deze tijd?

De complexiteit van de moderne tijd vraagt om nieuwe perspectieven en werkwijzen. Door niet meer te redeneren in termen van goed of fout, groei of krimp, zwart of wit. Er bestaat geen perfecte oplossing om de crisis op te lossen of om klimaatverandering te voorkomen. We kunnen echter wel onze bestaande manieren van denken, werken en organiseren ter discussie stellen. Door zelf aan de slag te gaan. Wie denkt dat dit niet kan, is niet van deze tijd. Het gebeurt namelijk al.

Voor de hele aflevering: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1372770.

Related Posts

Site Menu