De maakindustrie is weer sexy

Genodigden werden warm ontvangen bij de opening van de expositie Groeten uit Maastricht op 10 november in het Eiffelgebouw. De opkomst was groot. Er waren nauwelijks genoeg zitplaatsen. Het welkomstwoord was van wethouder John Aarts: “De industrie was lang de dragende economische motor van Maastricht, maar was een beetje uit beeld verdwenen. Gelukkig kijken we tegenwoordig weer met bewondering naar de maakindustrie.”

Door stadsreporter Lieke Rijkx
20171116_160535

Groeten uit Maastricht gaat over innovatief ondernemerschap en neemt je mee in de wereld van toonaangevende Maastrichtse maakbedrijven, waarvan sommigen nauwelijks bekend zijn. Terwijl ze grootse dingen doen, levensveranderende dingen zelfs. Denk bijvoorbeeld aan het Mine Kafon Lab, waar objecten worden ontworpen om landmijnen mee uit de weg te ruimen. Of het innovatieve Greentom, dat lichtgewicht kinderwagens maakt van gerecycled plastic.

Achter de schermen
Bij Groeten uit Maastricht neem je een kijkje achter de schermen bij veel bedrijven. Dit door lades open te trekken waarin foto’s en oude voorwerpen liggen. Door filmpjes te bekijken en voorraadbussen met grondstoffen te bestuderen. Door eindproducten te bewonderen. Wethouder Aarts: “Maastricht innoveert al meer dan 150 jaar, dankzij de combinatie van aanwezige kennis, onderzoek en ondernemerschap. Ik hoop dat de expo veel bezoekers en ook jongeren zal inspireren. Deze expositie is een hoogtepunt voor mij. Toen ik als wethouder begon, werd industrie niet meer sexy gevonden, terwijl dingen maken helemáál niet passé is.”

20171116_160431

Hoeders van talent
“Ik ben echt heel erg onder de indruk van de producten die hier worden gemaakt”, sprak hoogleraar Vastgoedfinanciering en Vastgoedbeleggingen aan de Universiteit van Maastricht Piet Eichholtz daarna de genodigden toe. “Wat heb je nodig om je steeds aan veranderingen aan te passen? Talent! De ondernemers die hier zitten zijn hoeders van talent.”

De expositie Groeten uit Maastricht duurt nog tot 7 januari. Deze is gratis te bezoeken, en er is ook een uitgebreid randprogramma met bijeenkomsten van verschillende (ondernemers)verenigingen. Een greep uit de thema’s: vrouwelijk leiderschap, groei door innovatie en effectief netwerken.

Related Posts

Site Menu