De Klussenbox: sociaal, groen en gespecialiseerd in risicopreventie voor ouderen

Het gemeenschapshuis van BBoost in de Zwanenstraat is een geliefde ontmoetingsplek voor vooral oudere buurtbewoners uit het Boschstraatkwartier. Ze drinken er koffie, spelen er een potje biljart, lenen er een boek en delen er hun zorgen met de wijkagent. Harold van Aken houdt kantoor in het pand voor zijn bedrijf De Klussenbox. Hij is één van de Stadmakers van Maastricht LAB en wil een sociale en groene ondernemer zijn. “Mijn vestigingsplek is Beek, maar ik heb zo veel werk in Maastricht, dat ik bijna altijd hier ben.”  

Door stadsreporter Lieke Rijkx.

Zoals zijn bedrijfsnaam al aangeeft, is Harold een klussenman. Van het vervangen van een kraan tot het plaatsen van een nieuwe badkamer. Van het plakken van een plint tot een complete verhuizing. Harold werkt voor particulieren, overheidsinstellingen en bedrijven, maar richt zich vooral op ouderen. “Ik hoor verhalen over hoe het mis gaat. Dat een ouder iemand valt en lang op hulp moet wachten of nooit meer helemaal herstelt. Ik wijs ouderen op bestaande risico’s en wil ongevallen voorkomen.”

Harold plaatst onder andere beugels op de badkamer en leuningen langs het trapje in de tuin, maar installeert ook rookmelders of alarmsystemen. “Ouderen vertrouwen heel erg op mijn diensten.” Bij het wekelijkse potje kienen, legt Harold regelmatig beugels of andere hulpmiddelen in als prijs. Sinds 23 mei kan iedereen op maandagavond en dinsdagochtend gratis bij hem binnenlopen om hem om klusadvies te vragen.

Binnen Maastricht verplaatst Harold zich vooral op zijn fiets, met een grote mand voorop. Binnenkort hoopt hij een bakfiets aan te kunnen schaffen. “En als de zaken goed blijven lopen, kan ik misschien mensen in dienst nemen die ook met een bakfiets gaan rijden. Een snelle, gezonde en milieuvriendelijke manier om je in de stad te verplaatsen.”

Related Posts

Site Menu