“De duurzame cirkel van Athos”

Athos, initiatief van zorginstelling Radar, zit in het voormalige schoolgebouw aan de Athoslaan. Tot voor kort was het een traditionele zorglocatie voor mensen met een beperking. “De cliënten kwamen veelal in busjes, hadden hun dagprogramma en gingen naar huis. Er was geen interactie met de buurt”, vertelt leidinggevende Anita Bastiaans. “Nu staan de deuren open voor iedereen.”

Door stadreporter Lieke Rijkx voor het Maastricht-LAB

Naast de oorspronkelijke doelgroep komen nu ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vrijwilligers, studenten, buurtbewoners en ondernemers. Dat past bij Athos’ motto: ‘Waarom moeilijk doen, als het ook samen kan’. Bastiaans wilt af van etiketten. “We spreken niet over cliënten en medewerkers, maar over collega’s.” Het etiket ‘zorginstelling’ is bijna onzichtbaar. Op termijn zal Athos op eigen benen staan. De startende ondernemers Marianne Pfeifer en Tom Dauphin gaan Athos mee op de kaart zetten.

Athos Maakt huisvest een houtwerkplaats en een spuitcabine. Er werden vooral vogelhuisjes en dienbladen gemaakt. Tegenwoordig ook houten iPad-houders en andere producten op aanvraag, zoals prikkers voor Mijn Groen Maastricht. Afvalproducten worden gebruiksvoorwerpen. Oude meubels krijgen een tweede leven. De kleurrijke collectie was te zien bij de Bijenkorf. Er zijn plannen een meubellijn op te zetten met ontwerper René Holten. “Mensen moeten onze spullen kopen omdat ze mooi en kwalitatief zijn, niet omdat ze de makers zielig vinden.”

“Werken geeft voldoening. Iedereen werkt het liefst midden in de samenleving. Zeker jongeren willen erbij horen. Het is niet stoer om tegen vrienden te zeggen dat je naar dagbesteding gaat, wel dat je gaat werken. En hoe cool is het te vertellen dat je spullen bij de Bijenkorf liggen of dat je gaat cateren bij een hip feest? Dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen.”

Athos Eet is ontmoetingsplek, restaurant en toonzaal van producten uit de werkplaats. Wie er een broodje eet, kan zijn stoel meteen kopen. Er zijn plannen om lunchboxen voor bedrijven te gaan samenstellen. Momenteel wordt de keuken verbouwd om Athos Eet een meer eigentijdse uitstraling te geven. Na 18 februari is iedereen er welkom.

Athos Doet is er vooral om mensen te helpen een stap verder te zetten. Athos Doet richt zich ook op initiatieven zoals ‘bookcrossing’ en tuinieren. Op de voormalige speelplaats groeien biologische producten. Er wordt samen gewerkt met LOCO-tuinen. Voor mensen in een rolstoel zijn er tuintjes op hoogte. De groenten en kruiden vinden hun weg naar Athos Eet. Daarmee is de duurzame cirkel rond.

Related Posts

Site Menu