
Collective Workspace opent in maart weer nieuwe deuren
“Het heeft niets met mijn opleiding of achtergrond te maken, toch heb ik altijd iets met vastgoed gehad en bruis ik van de ideeën over de invulling ervan. Maar met minimale inspanning maximaal geld uit muren halen, dat vind ik niets.” Aan het woord is duizendpoot Martijn Smit, bedenker en eigenaar van bedrijfsverzamelconcept Collective Workspace Maastricht, naast nog een aantal andere banen en rollen.
Door stadsreporter Lieke Rijkx
Martijn kocht in 2009 een pand in de Minckelersstraat, midden in de crisis. “Het was een te grote woning van 120 jaar oud, dat pas twee eigenaren had gehad. Een heel mooi en authentiek pand in het centrum. Het was nogal een risico, dus de aankoop heeft me achteraf wat slapeloze nachten gekost.” Martijn ging zelf in het pand wonen en verbouwde de benedenruimte tot winkelruimte om te verhuren. “Maar dat was lastig. Ik vond het afzien, kreeg er geen energie van. Om in de crisisjaren de juiste huurder te vinden en de financiële risico’s te dragen, was niet eenvoudig.”
Martijn was bevriend met veel creatieve ondernemers en andere ZZP’ers, die bijna nergens terecht konden voor betaalbare werkplekken. Ze kwamen meestal bij leegstandsbeheerder Ad Hoc terecht, waar ze niets mochten veranderen aan de vaak niet zo praktische ruimte en waar ze elk moment weer uit gezet konden worden. Zo kwam Martijn op het idee van Collective Workspace. Hij nam het vliegtuig naar New York om inspiratie op te doen bij de grootste aanbieder van flexwerkplekken WeWork. “Amerikaanse ondernemers zijn heel open over hun bedrijfsconcept, dus ik kreeg overal tips. Bijvoorbeeld over de inrichting, het opbouwen van een netwerk en dat koffie en thee altijd gratis en onbeperkt beschikbaar moeten zijn.”
Huiselijk
Samen met kunstenaar en ontwerpster Anne Büscher (MAFAD) bedacht Martijn een design. Collective Workspace moest behalve aan ondernemers ook onderdak bieden aan creativiteit, design en tegelijkertijd warmte en huiselijkheid uitstralen. Houten meubels met een afwerking van staal, planten, veel licht, een knus stadstuintje en grappige vogeltjes geschilderd op het plafond, zorgen daarvoor. “Ik ben naar de gemeente gestapt en kwam zo met Maastricht-LAB in contact. Ze gaven goede adviezen en brachten me in contact met interessante mensen.” In 2014 opende Collective Workspace zijn deuren, na een paar maanden was al tweederde van de plekken bezet.
“Als de eerste huurders binnen zijn, dan begint het pas. Dan is het tijd voor community building: netwerklunches en -borrels organiseren gekoppeld aan bepaalde thema’s of doelen, interessante sprekers uitnodigen, faciliteren dat mensen gemakkelijk met elkaar samen kunnen werken en dat soort dingen.” En toen Martijn toch aan het netwerken was, ontwikkelde hij met creative agents uit de euregio Creative Hub Euregio (CHE), een agentschap van verbinders voor creatievelingen ondersteund door overheden uit de Euregio. Die creatievelingen kunnen weer bij Collective Workspace terecht, bijvoorbeeld om er tijdens Maastricht Unexpected Art Spaces (MUAS) kunstobjecten tentoon te stellen.
Vier locaties in vier jaar
Vier jaar na de eerste locatie is het via Collective Workspace Maastricht ook mogelijk om bij De Brandweer, Withuishof en ALEX 51 een werkplek te vinden. Binnenkort komt daar TSH Collab bij dat onder The Student Hotel Group valt. Bijna iedere vestiging van The Student Hotel heeft of krijgt een eigen ‘Collab’, een ontmoetings- en werkplek voor ondernemers, toevallige passenten en studenten en expats die tijdens hun verblijf in het hotel een professionele werkomgeving zoeken. “TSH Collab is net als ik heel erg bezig met verbinden, evenementen organiseren, mensen laten groeien en met het vraagstuk van hoe we gaan wonen en werken in de toekomst, dus het is een perfecte samenwerkingspartner voor mij.”
Uniek concept voor Euregio
Collective Workspace gaat in samenwerking met TSH Collab vooral dedicated desks en studio’s verhuren. Martijn is super enthousiast: “We leveren iets unieks voor de Euregio. Neem de studio’s, die zijn heel bijzonder. Ze zijn niet helemaal dicht en krijgen flexibele wanden met boeken en planten. Je kunt je muur verder opschuiven als je onderneming groeit. Wie een abonnement heeft in Maastricht, mag alle faciliteiten van alle Collabs door Nederland en later Europa gebruiken zoals flexwerkplekken, vergaderruimtes, fitnessruimtes. Je mag delen in het opgebouwde netwerk, krijgt korting bij de aanwezige horeca en zit in een state of the art werkomgeving. Bovendien werken we er niet met borg of lange opzegtermijnen. Alleen maar voordelen zou ik zeggen.”
De deuren gaan in maart 2018 open. “De Eiffel is echt een prachtige locatie met een hele relaxte en ook indrukwekkende sfeer. Ook als je er geen werkplek zoekt, moet je er zeker eens gaan kijken.”