“Blij met tijdelijkheid”

Jacqueline Hoffman is tuinarchitect en Stadmaker. Ze was een van de eerste ondernemers die met haar atelier naar Het Werkgebouw van de Tapijnkazerne verhuisde. “Het is nog steeds zichtbaar dat hier vroeger de legervoertuigen werden gerepareerd.” 

Door stadsreporter Karin Somers voor het Maastricht-LAB

Ze kwam via een bevriende architect terecht bij Maastricht- LAB en de Stadmakers. “Ik vind het mooi als mensen vanuit diverse vakgebieden bij elkaar komen. We kunnen veel van elkaar leren. En de combinatie van stadsontwikkeling en groen past goed bij mij.”

Het verblijf op het terrein van de Tapijnkazerne is tijdelijk, maar daar heeft Jacqueline geen moeite mee: “We wisten van tevoren dat dit niet voor altijd was. Ik ben blij dat we deze kans krijgen. Anders stond het leeg, nu leeft het tenminste!”

Maar hoe kun je met groen tijdelijke oplossingen bieden? “Dat is lastiger, maar niet onmogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld bomen in oude appelkisten planten om een stenen binnenplaats toch te vergroenen.”

“Ik ben blij dat steeds meer mensen het jammer vinden om iets weg te gooien” vertelt Jacqueline. “Als je materialen hergebruikt, zoals bijvoorbeeld oude tegels, krijg je juist een unieke tuin. De circulaire stad beperkt zich niet alleen maar tot stenen. Een goede balans tussen grijs en groen is waar ik naar streef.”

Een droomproject? “Er zijn in Maastricht genoeg leegstaande plekken die je op een makkelijke manier groener kunt maken. En de Groene Loper op de A2, daar zou ik wel wat mee willen. Ook als het tijdelijk is.”

Related Posts

Site Menu