“Blauwdorp toont LEF”

In een voormalig schoolgebouw aan de Elisabeth Strouvenlaan zit Stichting LEFteam. “Jongeren die om wat voor reden dan ook niet meer naar school gaan, kunnen bij ons hun talent ontdekken. Ze kunnen hier als een echte chef in de keuken staan, bezig zijn met de groenten en fruit die we verbouwen, of evenementen organiseren. Zo ontdekken ze waar hun voorkeur ligt om vervolgens een betere opleidingskeuze te maken.” vertelt LEF-vrijwilliger Igor Vaesen, die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de facilitaire zaken.

Door stadreporter Karin Somers voor het Maastricht-LAB

De oude school stond al een tijd leeg. Vanaf november 2014 zit het team in de oude gymzaal. “We hebben veel geklust. Het meeste is van hergebruikt materiaal gemaakt. Zo is het hout afkomstig van een enorm kunstwerk dat weggegooid werd, worden de touwen en het klimrek gebruikt voor de verlichting, de hoepels zijn nu versiering en de oude koffiepotten zijn lampen geworden. Alles is bedacht door en met onze LEF-jongeren en vrijwilligers.”

Igor LEFteam 

Onderdeel van Stichting LEFteam is Coöperatie Blauwdorp. Lekkere en gezonde voeding staat hierbij centraal. “In grote bakken op het schoolplein groeit groente, fruit en kruiden. Jongeren, maar ook buurtbewoners, kunnen zo zien dat je eigen voedsel verbouwen gemakkelijk en goedkoop is. De oogst wordt vervolgens verwerkt tot smakelijke maaltijden.”

 

De stichting krijgt regelmatig oude meubels van scholen en kantoren. “Wat we zelf niet kunnen hergebruiken, kunnen andere stichtingen ophalen. Zo krijgen de meeste spullen een nieuwe bestemming.”

 

Het schoolgebouw is voor vijf jaar gehuurd. “Hopelijk kunnen we na die vijf jaar nog even blijven zitten. Een concrete bestemming voor dit gemeentelijke monument is er volgens mij nog niet.”

 

 

 

Related Posts

Site Menu