Bike Park langs Groene Loper

Een jaar geleden zag je tegenover het Sint Maartenscollege aan de Noormannensingel een braakliggend terrein en een grote, groene loods. Behalve Sjef Eijmael. Hij zag de ideale plek voor het Green 043 Bikepark.

Door stadsreporter Karin Somers.
Foto: Peter van Hooren

“Mensen willen bijvoorbeeld wel graag mountainbiken, maar vinden het in het bos met steile hellingen nog te eng. Hier op het Bikepark kun je veilig oefenen en krijg je begeleiding. En ook kinderen kunnen hier hun energie kwijt” vertelt Sjef.

De komende drie jaar heeft Trailz043, de mountainbikevereniging van Maastricht, de mogelijkheid om het Bikepark tot een succes te maken. “We beheren het terrein, verhuren BMX-fietsen, mountainbikes en de bijbehorende bescherming. En we geven workshops en clinics. Niet alleen over hoe je veilig fietst, maar ook bijvoorbeeld over het onderhoud van een fiets.”

Een sportdag, teamuitje, bootcamp: de mogelijkheden zijn oneindig. “Het is leuk om te zien dat de jeugd uit de omliggende wijken nu ook erg betrokken is. In het begin was er nog weleens kritiek, maar mensen zijn over het algemeen erg enthousiast. Er komt hier nu veel meer levendigheid en het komt de veiligheid ten goede.”

“De samenwerking met horeca, het bedrijfsleven en andere outdoorsporten is onmisbaar” vertelt Sjef. “Alleen kunnen we het niet. We werken hier met tien vrijwilligers, maar er ontstaan al bijzondere contacten. Zo onderzoeken we of we met het UWC (United World College, red.) een programma kunnen opzetten voor een internationale doelgroep. Fietsen is namelijk niet in elk land vanzelfsprekend.”

Een grote wens van Sjef is om een pumptrack aan te leggen op het terrein. Een geasfalteerd parcours van 600 vierkante meter, geschikt voor wedstrijden voor alles met wieltjes. “In de wijde omtrek is dit er nog niet. Dan moet je al naar Zeeland of Luxemburg. We zijn bezig momenteel met crowdfunding via wijzijnsport.nl om het geld bij elkaar te krijgen.”

En over drie jaar? “We weten dat dit tijdelijk is, maar we hopen natuurlijk te laten zien dat er veel behoefte is. Wie weet kunnen we dan wat langer blijven. Of verhuizen we over drie jaar naar een permanente plek.”

Related Posts

Site Menu