BedTalks: de wereld veranderen vanuit een bed

Vrijdag 2 maart was The Student Hotel (Eiffelgebouw) het kleurrijke decor voor free thinking festival BedTalks, waarbij mensen met elkaar in gesprek gaan op een bed. De bedgesprekken werden gevoerd door inspirerende mensen die bijdragen aan positieve verandering in de wereld en altijd willen blijven leren: students for life. De BedTalks, die over de hele wereld plaatsvinden, zijn geïnspireerd door John Lennon’s Bed-In waarmee hij in 1969 actievoerde voor wereldvrede.

Door Lieke Rijkx

Alle sprekers hadden een binding met Maastricht omdat ze er wonen, studeren of werken. In totaal vonden 60 gesprekken plaats, waarin onder andere Chequita Nahar (Kunstacademie), Marjo de Vries (Vormstof) en Annemarie Penn (burgemeester van Maastricht) hun mening deelden. BedTalks draait om inspiratie, out of the box denken en nieuwe werelden ontdekken. Tijdens het festival komen mensen met elkaar in contact die elkaar anders waarschijnlijk nooit zouden ontmoeten. The Student Hotel is hiervoor een perfecte locatie, er staan natuurlijk meer dan genoeg bedden en de plek is gemaakt voor ontmoetingen.

Samen dromen
“De BedTalks zijn bedacht door The Student Hotel om mensen samen te brengen, in gesprek te laten gaan, te laten dromen over wat er allemaal mogelijk is”, vertelt Patricia Douma namens The Student Hotel. “We willen altijd een soort ode brengen aan de stad waar het evenement plaatsvindt, door sprekers uit te nodigen die er een binding mee hebben. Interactie met de sprekers is heel gemakkelijk, het is zeker niet de bedoeling dat de bezoekers alleen maar luisteren. Er is altijd een uitgebreid, interactief randprogramma en dat was dit keer heel veelzijdig, misschien wel het leukste programma tot nu toe.”

Liefdesbrieven
Behalve luisteren naar bedgesprekken konden bezoekers van The Student Hotel deelnemen aan diverse workshops, genieten van life muziek, meedoen aan een virtual reality game en liggend in een grote hangmat kijken naar korte documentaires ter beschikking gesteld door Docfest. Een van de documentaires was Love Letters van Tara Fallaux waarin vijf twintigers de intiemste brief voorlezen die ze ooit schreven. Na het kijken van de film konden bezoekers een liefdesbrief laten schrijven door Lieke Rijkx (Lieke Schrijft én stadsreporter van Maastricht-LAB). “Ik schreef niet alleen zoete liefdesbrieven van de ene partner aan de andere over mooie blauwe ogen en duizend hartjes. Ook heel ontroerende brieven van zoons en dochters die hun ouders wilden bedanken voor alle goede zorgen en van een moeder aan een ernstig zieke dochter.”

 

BedTalks_1

Diepgang
Richard Dols, creatief directeur van Docfest, dook twee keer het bed in voor een dialoog. “Je zit op bed met iemand die je niet kent en praat over een thema, terwijl er tien tot vijftien mensen omheen staan. Door de intieme setting haken de luisteraars gemakkelijk in. Met Sara Griesbeck Garcia sprak ik over het leven in gevangenissen. Zij zag een Colombiaanse gevangenis van binnen, ik zag veel documentaires over gevangenissen. Daardoor hadden wel allebei veel voorbeelden van wat het betekent om gevangen te zijn en ging het gesprek snel de diepte in. Ik vond het heel tof.”

Meer The Student Hotel? https://www.thestudenthotel.com/maastricht Meer BedTalks? http://bedtalks.nl/ Meer Docfest? http://www.docfest.eu/

Related Posts

Site Menu