Atelier Rozijntjes: ruimte voor creativiteit, passie én het juiste gereedschap

In het klooster aan de Tongerseweg 135 klinkt het geluid van een naaimachine en gelach. Waar ooit monniken liepen en later leerlingen van het Trichter college, verwezenlijken nu Liza van der Stouwe en Lynn de Zwart van Atelier Rozijntjes hun droom: “We willen anderen de tijd, ruimte en mogelijkheid bieden om creatief bezig te zijn.”

Creativiteit komt bij gebreken

Liza’s passie is ‘creëren’. “Het mooiste vind ik het groeiproces. Je maakt iets en dat mislukt. Dan probeer je het nog eens, en nog eens. Totdat het lukt.” Lynn vult aan: “Voor mij komt creativiteit bij gebreken. Of dat nu geld is, of materiaal. Het zit in kleine dingen. Bijvoorbeeld in het vinden van een oplossing voor een probleem in je huis. Mensen die naar onze workshops komen, zeggen soms dat ze niet creatief zijn. Maar als ze naar huis gaan met een mooi product dat ze helemaal zelf hebben gemaakt, dan zijn ze trots. En daar beleven wij heel veel plezier aan.”

Rozemarijn 2

Café Créatif

De twee vriendinnen hadden beiden geen creatieve achtergrond, maar durfden wel de stap te zetten naar een eigen winkel en atelier. Hier maken ze hun eigen producten die te koop zijn, werken ze in opdracht en geven ze workshops in het werken met leer en beton, zoals tassen en krukjes. Liza: “Als je zelf thuis iets aan het maken bent, heb je niet altijd de mogelijkheid om het ook af te maken. Doordat je bezig bent met werk, je kinderen of omdat je het juiste gereedschap niet hebt.” Hiervoor is Café Créatif in het leven geroepen: op dinsdag- en zaterdagochtend staat het atelier, maar ook de hulp en het werkgerei van Lynn en Liza ter beschikking aan creatievelingen. “We hebben door de jaren heen veel ervaring opgebouwd en cursussen gevolgd, zodat we nu ook echt advies kunnen geven” vertelt Lynn.

Een pand met een verhaal

In de voormalige aula staan nu lange tafels, naaimachines en een kast vol leer. De lange geschiedenis van het pand en de vele herinneringen die er ontstaan zijn, maken de ruimte sfeervol, vinden de twee. “We zeiden meteen ja toen we de mogelijkheid kregen om dit te huren van Ad Hoc” herinnert Liza zich. Lynn: “Sommige mensen die langskomen vertellen hoe ze hier vroeger hun boterham aten tijdens de pauze. Of examens hebben gemaakt, of aan de schoolmusical mee deden.” Naast Atelier Rozijntjes zijn tien ruimtes bewoond, is er een yogaruimte in de kapel en huist een particuliere kunstenaar in het klooster.

IMG_6049

Het mooie in tijdelijkheid

“Toen we hier net zaten, zijn we weleens langs de ruimtes gelopen. De glazen buisjes van het scheikundelokaal stonden er nog, en er hingen posters op. Het was alsof de leerlingen van de een op de andere dag waren vertrokken” vertelt Lynn. Liza herinnert zich hoe ze destijds de toren zijn ingegaan. “Je hebt dan een prachtig uitzicht over Maastricht, maar de trappen zijn niet meer zo betrouwbaar. Ik begrijp wel dat ze hier mee aan de slag moeten.”

IMG_6048

Tot die tijd zit Rozijntjes nog goed aan de Tongerseweg. “Ik vind het mooi om te zien dat in sommige lege panden in Maastricht creatieve mensen tijdelijk mogen zitten, totdat de plannen rond zijn. Daar zie je ook dat bij gebrek creativiteit ontstaat” zegt Liza. “Maar er mag wel wat meer ruchtbaarheid aan worden gegeven. Er zijn nog zoveel mooie plekken waar meer mee kan!”

 

Related Posts

Site Menu