Aftrap weblog: we zijn begonnen!

Welkom op de officiële site en weblog van het Maastricht-LAB. Via deze weblog houden we u op de hoogte over de voortgang van het lab. Hier kunt u informatie vinden over de experimenten, activiteiten, nieuwtjes en andere processen die in het kader van het Maastricht-LAB plaatsvinden.

Daarnaast zullen er ook geregeld columns op deze weblog verschijnen. Verschillende onderwerpen gerelateerd aan nieuwe vormen van stadsontwikkeling zullen hier centraal  staan. Want dat is het doel van het Maastricht-LAB: om stadsontwikkeling anders vorm te geven, door te experimenteren op concrete plekken in de stad en kennis te delen via verschillende kanalen.

Sinds 22 juni is het Maastricht-LAB officieel geopend. De aftrap vond plaats in de oude Ridderbrouwerij, het tijdelijk onderkomen van het lab. Op deze dag werden de eerste workshops voor het experiment ‘Park van de Toekomst’ georganiseerd en werd de tentoonstelling ‘Structuurvisies in retrospect: Stadsontwikkeling in Maastricht 1950 – 2030’ geopend. Daarnaast spraken wethouder Gerdo van Grootheest en Hans Mommaas over de toekomst van de stad.

Nu we zijn gestart gaan we gezamenlijk op zoek naar nieuwe ideeën en werkwijzen die een bijdrage kunnen leveren aan de kwaliteit van de stad. Dat doen we onder andere via concrete experimenten. Hier kunnen verschillende partijen samen verrassende plannen bedenken en vervolgens gewoon ‘aon de geng’ gaan.

Daarnaast stimuleert het lab ook de uitwisseling van kennis. Met partijen in de stad, maar ook met andere partijen uit de regio. Mogelijk zelfs via een informeel opleidingstraject. De haalbaarheid van een dergelijke opleiding wordt nog onderzocht. Mocht dit ambitieuze plan van de grond komen, dan zal in januari 2013 een proefjaar van start gaan.

Al deze activiteiten maken het proces extra ambitieus. De gemeente Maastricht speelt hier een belangrijke rol in, maar stelt zich ook bescheiden op. Daarom is de Gideonsbende in het leven geroepen. Deze groep mensen van vernieuwers en voorlopers fungeert als klankbord en bewaakt de inhoudelijke voortgang van het proces. Deze partners zijn de ambassadeurs van het Maastricht-LAB.

Houd ons dus in de gaten! Onze agenda met de belangrijkste evenementen en activiteiten kunt u vinden op deze website. Volg ons ook op Facebook en maak deel uit van ons netwerk! Hier houden we u op de hoogte over updates van onze website en mogelijk interessante links.

Met dank aan Branko Popovic voor beeldmateriaal.

Related Posts

Site Menu